Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2023 21:13 - Бремето на жълтия човек
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 3719 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Носете свойто бреме!

И своите синове

във жертва принесете

на чужди богове-

сред варварски народи

с навъсени лица —

от дявол по-коварни,

по-чисти от деца.
 

   Отминаха повече от 30 г от събитията свързани с ревалоризация на японската йена, което постави началото на 3 десетилетия без растеж на японската икономика. Сега обаче основния проблем на американската администрация не е Япония. Проблема се нарича Китай. Допреди 3 години китайската икономика беше най-голямата бързорастяща икономика в света. Ако се апроксимират тенденциите на китайския растеж отпреди 2019 то правилния извод би бил , че Китай ще изпревари Америка преди 2028 г.  От тогава обаче настъпиха сериозни промени. Тръмп сложи първите спирачки на китайския растеж. Байдън продължи тази политика и вече китайския растеж не е същия. Ако сега апроксимираме тенденциите Китай би надминал САЩ някъде към 2033 г. Това разбира се е лоша новина за Белия дом, но е ясен сигнал за новите тенденции. Между другото най-новите данни за китайската демография предизвикват главоболия в Пекин. Китай вече е с намаляващо население като още от следващата година спада ще надмине 1 000 000 годишно, а Индия ще изпревари Китай по население. Нещо повече Индия расте с около 22 000 000 жители на година. С такъв огромен демографски потенциал до 10 г Китай няма да разполага с най-голямата работна сила и ще бъде изпреварен и по този показател. Заедно с това застаряващото китайско население ще предизвика завишени медицински и други разходи, които ще тежат на китайската икономика.  Но това са преодолими пречки пред основната цел на Китай да доминира икономически още преди 2049 когато и стогодишнината от народната република. Китайците са по дългосрочните цели и по неуклонното им преследване. Цялата китайска история поне от 4000 г е такава. Примерно корейците преди 3000 г са живели освен на полуострова и в централна Манчжурия. Постепеннно за изтласкани или приобщени към китайската цивилизация и са загубили 300 000 кв км етническа територия. Още по фрапираща е историята на тайландците, които до 9 век живеят в Юнан а след това са прогонени повее от 1000 км на юг. По същия начин се разширяват китайските етнически територии в цинхай и Синцзян. За Манджурия дори не е интересно да се приказва. Въпреки че династия Цин е манджурска за около 300 г губят 90% от етническата си територия и сотават само в крайния север на Манджурия до днешната граница с Русия. И ако си мислим,че натиска е само върху некитайците, то дори хан китайците, които не са с майчин език мандарин също са подложени на цивилизационен натиск чрез йероглифната писменост, обучението на чиновници, и включването в администрацията. Китайската администрация използва такива методи от 4 хил и се е усъвършенствала до най-фини подробности. 
    И сега нека да си припомним, че Китай има за цел да установи икономически контрол, над важни региони по света. Тук можем да видим контурите на един бъдещ по-китайски свят. По индийския океан се провежда политика "наниз от перли". Наемане, закупуване или други методи на контрол вад пристанища В джибути, Пакистан , Иран ,Малдивите, Бангладеж, Мианмар, Камбоджа и дори в някои тихоокеански държави. След установяване на контрола, се установяват китайски заселници, които усилено работят над увеличаване на китайския внос в съответната държава. От тази болес дори прихвана 6тата държава по население Пакистан. Веднъж установили се китайците са като бурен, само се увеличават. Но да погледнем по-глобално. Китайците успяват в два големи и важни региона. АСЕАН и централна Азия. В Асеан живеят около 25-30 млн китайци, които контролират окло 60% от икономиката на региона. Дори в голямата Индонезия почти половината от икономиката се държи от китайците. Единствен Виетнам удържа на китайския натиск и е отворил вратите на своята икономика на Япония и южна Корея. 
   Една от възможните бъдещи политики на Китай е т нар Велико Единение /Датун/.  Създава се отрицателен търговски баланс за сметка на ниско технологични продукти - агропродукти текстил и др. Същевременно се пуска печатницата на пари и следва скок на търговията и БВП на страната. Това е политиката, следвана от САЩ последните повече от 50 г. Това е съпроводено с преход на търговия само с юани. Същевременно се кредитира програма за масово преселване на китайци в интересните от геополитическа и икономическа гледна точка страни и региони. Тази концепция със сигурност ще започне с АСЕАН. Китай има трайна история на заселване на близка чужбина. С АСЕАН, обаче има една важна особеност. Китайците заселени там са от южен Китай и за тях мандарин не е майчин език. И разбира се към тях се отнасят с известно подозрение, още повече, че някои от заселниците са там отповече от 200 г.

   Пред народната република стоят и други варианти освен да повторят американския опит.  Възможно е икономическата доминация да се осъществи както и през 18 век когато китай запазва положителния баланс в експорта си , въпреки че го разширява. Като изключим последните 200 г Китай винаги е бил самодостатъчен и е водил политика поддържаща тази самодостатъчност.
    Има и други пътища към китайската доминация, но силно се съмнявам, че това ще доведе до рискове за китайската икономика.  












Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 463376
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930