Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2023 22:15 - Голямото разделяне като конфликт
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1515 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Преди време бях описал голямото разделяне между Китай и щатите като надбягване чежду кучешки впрягове. Проблема на кучешките впрягове е че понякога водача на първия впряг не може да понесе да го изпреварват и напада кучето водач на конкурентния впряг. За мене икономическата надпревара ще завърши точно по такъв сценарий. Но нека приемем, че  голямото разделяне е прерастнало в конфликт, което е почти сигурно. Къде ще е полето на първата битка. Нека да разгледаме икономическия спор като възможна битка. Китай е съсредоточил своите усилия върху АСЕАН. Този търговски интерес е взаимен. Китай е най-големия търговски партньор на АСЕАН и обратно. Но Китай няма да се задоволи само с това да е пръв търговски партньор, той ще се опита да разшири търговските връзки до политически и военни. В цялата си история Китай никога не е имал равноправни отношения със съседите, не може да очакваме , че точно сега ще го направи.   
  Нека да припомня, че АСЕАН е най-хетерогенната икономическа организация на планетата.  Сред 10 и члена има три- и дори четирицивилизационна държава. Китай разбира се ще оказва натиск върху най слабото място на АСЕАН. 
   По света извън Китай живеят около 50-60 млн китайци, като около 28 млн живеят в АСЕАН. Наричат ги хуацяо или бамбукова клонка/мрежа. Контролират от 40 до 90% от икономиката на организацията. Тоест китайската икономика има 5та колона в АСЕАН, която и осигурява пълен контрол над икономиките им. Това може да върже ръцете дори на голяма икономика като индонезийската. 
  Но къде е слабото място на АСЕАН. За мен е сигурно, че Китай ще притиска най-силно Малайзия. Малайзия е на трето място по БВП на човек в АСЕАН, но е 4цивилизационна държава около 50% малайци основно мюсюлмани , 22% китайци основно от юга на Китай, 20% други астронезийци част от които християни и по-малко от 10% индийци от дравидския юг на Индия. Такава структура на държавата е много крехка и Малайзия има дълъг списък от болезнени точки, които Китай или друг може да натисне. Същевременно Малайзия има устойчива юридическа и законова система унаследена от почти двувековното британско управление. И ако Малайзия има дълъг списък от слаби места, то има нещо много важно подкрепата на останалите страни-членки на организацията. Тук ще припомня, че АСЕАН има БВП на Индия и 670 млн население. Ако АСЕАН бъде единен зад Малайзия, китайския натиск ще бъде изправен пред стената на единството. Малайзия би могла да очаква подкрепа от ислямските страни и от Британия и Австралия.  
     Разбира се Китай е в състояние да притиска и други региони, но "страните от южните морета" са най-привлекателната плячка. Запада е наясно с китайските претенции и със сигурност аналитичните центрове подготвят отговор на китайските тези...
    












Тагове:   Китай,   Малайзия,   АСЕАН,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 462951
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930