Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2022 17:32 - Индия вече купува руския нуфт на загуба
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1864 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   В момента слушам известния руски експерт по нефта и близкия Изток Крутихин. Той каза, че около 10 дни след тавана на нефта руските компании го продават на Индия на загуба. Освен това напомни, че руския газ е на загуба за Китай. В един по стар пост писах, че русия продава на Китай газ за една десета от цената на Ротердам TTF. Уважаемия Крутихин напомни за това съотношение. Тук с мен ще започна да спори уважаемия блог13 като ще защити тезата, че ако спре да продава Русия вече няма да губи. В един още по стар пост бях написал, че санкциите ще започнат да действат след 6-9 месеца. 
   И този момент настъпи. Русия може да спре да продава, но тогавна загубите ще са огромни. Тоест пред руските нефтодобивни компании стоят две опции или да продават на малка загуба или да спрат да продават и да реализират многократни по-големи загуби. Това е много труден избор. Нека да припомня, че Русия загуби около 100 млрд куб м газов пазар /80 млрд по признание на Газпром/. Това е значимо повече от половината от прихода въпреки, че е само една шеста от добива. 
   Много биха попитали докога Русия може да си подволи да носи икономически загуби. от една украинска телевизия попитаха Крутихин същото дали Русия ще преживее март. Крутихин отоговори, че Русия има огромен национален фонд и такива изводи не могат да се направят. Моета мнение, че Русия може да си подволи още дълго време да губи, примерно като поевтинява рублата, прехвърля загебите към печеливши отрасли и много други врътки, които са достъпни на страшите управленци.
  Една от важните причини за руските загуби от петрола се дължат на изключително високата цена на фрахта, която за транпорт до Индия е около 7 пъти по-висока от преди 2 години. И тъй като Русия е принудена да вози петрола а и газа надалеч, печалбите от дейността ще продължат да намаляват или да са отрицателни. 
   Тук отново ще напомня, че тавана на нефта не ограничава цената на покупка и не се отнася до нея. Тавана се отнася до застрахователите на стоката, превозвачите и застрахователите на превоза. Тоест всеки може да си купи руския нефт на каквато цена се договори, таван за това няма. Само, че ако ще минаваш Босфора, Дарданелите Суец Панама и т.н. много вероятное да ти поискат редовна застраховка, а не например такава на руски застраховател. И ако не представиш може да не минеш...  
 Тук чувам уважаемия блог13 да ми обяснява как може да се плава без застраховка и че това са дейности без стойност.. Е сега врезултат на тая дейност на някои пазари руския нефт се продава на загуба...


Тагове:   петрол,   експорт,   цени,   Русия,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Много си лековерен бе!
16.12.2022 17:44
Аз НИКОГО не слушам и така НАУЧАВАМ истината. Ще го остави някой "руския експерт" да балтави глупости..
цитирай
2. radostinalassa - А като продаваше руския петрол газ на США срещу..
16.12.2022 18:04
напечатани от въздуха долари, Русия не губеше ли? Тя печели от строежа на АЕЦ по света, от доставката на обогатен уран, който никой друг не може да обогатява. Доставя вода на Китай от Байкал. Значи сега Русия е по- зле от преди, а рублата се стабилизира. Нещо бъркаш.
цитирай
3. radostinalassa - След работа русите отиват на дачата да копаят...
16.12.2022 20:11
А янките пътуват до работа и обратно по 2 часа и само хабят бензин. Господ доста ги е ощетил ментално - 50 % метиси. И как ще имат нормален брой сперматозоиди. Те и животните харесват само своя вид.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Колега, с най-голямо уважение, но сте много далеч от материят
16.12.2022 20:27
Ако потърсите и прочетете какво е заложено в бюджета на Русия, то ще видите , че нефтът е заложен на цена по ниска от от тавана. Тя и до този таван продаваше петрола си под него Руснаците вадят нефт при себестойност малко над 25долара за барел-само две или три държави от близкия изток имат находища с по ниска себестойност. Русия не скача срещу 65 долара продажба на барел, продава и под тази цена и ще продава. Протестира срещу тавана като такъв, и предварително заяви , че страна присъединила се към таза санкция няма да получава нефт, дори таванът да 100 и повече доларя за барел. Брентът е бил винаги по евтин . Издръжките на добив в Норвегия, Англия, Канада, САЩ винаги са били значително на тези при руснаците-вадят го от по трудно и от по дълбоко, по високи заплати и т н
Колкото до спирането на продажба от страна на Русия, е хипотеза, която е прекалено мазохистична, за да си я пожелаете. Весели празници!
цитирай
5. zdravgr - Уважаеми Венцивалери ,
16.12.2022 23:03
докато писах моят пост е излязла статия в пари.бг в която руско министерство декларира , че петрола ИСТО се продава за 43,72 долара. Тъй като това е цена ФОБ това е под пълния разход за продажба. Тоест към добива е добавен транспорт , застраховки и др. а това е продажба на загуба. В поста написах, че само транспорта е скочел за 2 години 7 пъти. Тоест от цитираната цена руския доставчик взема доста под35 долара, а дори и по-малко ако транспортира примерно Уралс. Норвегия не я мисли с население по-малко от Сент Питсбърг има национален фонд от 1000 млрд тоест 5 пъти по-голям от руския при 40 пъти по-малко население. Тоест 200 пъти повече на глава.. Това е тенденция от 1 месец и когато тавана влезе в сила пълноценно руските производители ще продават на по-малка или по-голяма загуба. А могат да не продават и да загубят всичко - избора е техен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 463272
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930