Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2022 18:19 - Добива на петрол от Русия
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1267 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Русия по последни данни добива около 11 млн барела на ден и изнася петрол и петролни продукти около 8 млн б/д. От това получава около 300 млрд долара годишно в селна година. Колко е това - около 18-20%  от БВП на страната и над половината от експорта. Тоест Кремъл не може да си позволи да спре да продава петрол по никакъв начин. Но руския износ на петрол е под въпрос заради търговски проблеми свързани с обслужването на търговията, застраховането, финансите и кредита. Но, това не изчерпва руските проблеми. Ако проблемите в търговията са тежки, то проблемите в производството са катастрофални. Примерите които ще цитирам са дадени от Крутихин - руски консултант в нефтената сфера. Добива на петрол от Русия се крепи основно на така наречените вторични и третични методи. Тоест нефтения кладенец е спрял да фонтанира, дори да тече слабо и трябва да му се "помогне". Това добре но руските фирми в областта на нефтодобива, нямат нито техниката нито технологията нито персонала за това. Наемат 4 гигинтски фирми в тази област, някои от които имат повече от 10000 служители на място при руските находища.  Всички тези компании са казали, че няма да сключват нови договори с руски нефтодобиващи компании, но ще останат докато довършат вече сключените договори. Същевременно Ростнефт е крупен износител за Китай на тръбопроводен петрол, който разбира се не върви по пазарни цени защото китайски фирми са го кредитирали и може да се сетите какви са доставните цени. И ако си мислим, че само Ростнефт е така.. е не е. Транснефт - строитилея на нефтопроводи също е взел 10 000 000 000 от китайски фирми и също е продал своята услуга и сега не получава нищо за дейността си при транспорт на петрол за Китай. Нещо още по комично същия този Транснефт е построил петролопровода до половината  и едва тогава е взел китайския кредит. Едновремешните български текезесари имаха по-високо нива на бизнес усет. Днес уважаемия г-н Путин обяви, че ще иска рубли за газа. Много съм любопитен дали ще продава и петрола в рубли. Не познавам чувството му за хумор, но ако предяви такава претенция , аз ще ръкопляскам на бизнес усета му.  

Та да завърша с една моя прогноза. Добива на петрол от Русия ще започне да пада по-експоненциална крива в следващите 6-9 месеца като ще стигне до нива примерно 5-6 млн б/д. За да се разбере това трябва да се огледаме за примера на Венецуела и Иран. Добива на Венецуела след санкциите падна до 1/10 от върха , а в Иран примерно до 1/3. Ако руските специалисти в областта на оръжията бъдат изпратени на петролния фронт, може спада на руския добив да не е толкова остър. 

Не вярвам да се стигне до ситуация в която Русия, ще внася масово петрол, но трудностите с експорта са предвидими. Мога да го обощя така, най-големи ще са опашките пред аптеките, потреблението на индустриални проду.кти ще намалее в пъти, но бензин и пропан бутан ще има по бензиностанциите.

Тук уважаемите русофили могат да продължат да ръкопляскат на гения МУ.


Тагове:   петрол,   експорт,   цени,   Русия,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - и като не започне да спада по описания от теб начин какво ще направиш
23.03.2022 20:42
Интересно ми е? Би ли казал какво ще направиш или само така си приказваш? Малко е хитро за трол.
цитирай
2. barin - Здравей, Здравко. Санкциите няма ...
23.03.2022 21:29
Здравей, Здравко. Санкциите няма как да не повлияят върху добива на петрол, където и да било. При налагане на санкции няма търговия и следователно няма къде да се изнася добития петрол.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457384
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031