Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2013 14:38 - При този цар Михаил и при неговата майка се покръстиха българите.. добавка 10
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 1887 Коментари: 1 Гласове:
2



 При този цар Михаил и при неговата майка се покръстиха българите.. Оттогава досега има 511 години. Някога не зная как, сестрата на българския княз бе пленена от гърците и бе предадена на царския двор, покръстена бе и научена на книга. В царството на тоя цар, понеже съществува голям мир между гърци и българи, тя бе разменена за един болярин на име Теодор Куфара. Като пристигна, тя не преставаше да поучава своя брат относно Христовата вяра, догдето не го покръсти. След като той се покръсти, българите възстанаха против него, като искаха да го убият, понеже оставил тяхната вяра. Но този, като излезе на бран, победи ги и оттогава едни покръсти доброволно, а други насила.
image

Над долната миниатюра се чете крещение блъгаромъ.

Тази добавка в московския препис е на три последователни страници.

Георгий Кедрин описва тези събития.

Преди описанието на Кедрин нека да обърнем повече внимание на следното Теодора е регент от 842 до 856 и скоро след като е напуснала регентството насилствено е подстригана за монахиня заедно с 4 от дъщерите си. Буди недоумение датирането на българското покръстване към 865 след като във всички писания се говори за контактите между Богорис и Теодора. А не с Михаил III. Интересно е и датирането на покръстването преди 511 години от 1345 (годината на създаване на превода на Манасиевата хроника). През 830 Теодора се жени за Теофил и през 834 е императрица, но регент става през 842. Така, че няма как покръстването (или поне това на Борис/Богорис) да се отнесе към толкова ранна дата. Още повече, че Борис е на престола от 852 г. Повече от интересно е, че Борис не е  споменат изрично в тази 10 добавка. Споменат е Теодор Куфара, който е без отношение към покръстването. Изобщо годината на покръстването и самото покръстване на българите за мен е нещо твърде неизяснено. 

 

…Българския владетел Богорис, като чул, че жена с невръстно дете управлява ромеите, започнал да се държи дръзко. (Тук трябва да напомним на Кедрин, че според нашите историци Борис е на власт от 852, а Михаил е 13-14 годишен, тоест не е невръстно дете). Затова проводил и някои пратеници до императрицата със заплаха, че ще наруши договора и ще нападне ромеите. Но императрицата без да изпадне в страх и в женска слабост, му известила: „ И мен самата ще намериш опълчена срещу теб и ще победя по божие благоволение. Ако ли пък ти надделееш, което не ще стане, то и тогава победата е моя, зашото ще си победил жена не мъж”. Смутен от тези думи, варваринът прегърнал мира и подновил спонетия договор (договора на Муртаг)… По нататък историята е расказана и от други хронисти.

http://www.promacedonia.org/gibi/6/gal/6_236.html

 

По интересно е мнението на Чертков, който също разказва историята, че Теодора поискала да размени Теодор Куфара срещу сетрата на Богор (Борис). Сестра му, която била християнка всячески се опитвала да обърне Богор в истинската вяра. По това в България се разпостранила смъртоносна болест и когато княз Богор решил да прибегне към истинския бог язвата се прекратила. Изпратения от Константинопол архиерей кръстил Богор през нощта, нарекъл го Михаил, в чест на императора. Част от народа не само открито се противопоставила на приемането на светото кръщение, но и се вдигнала на оръжие. Княз Богор потушил бунта и кръстил цялата страна. Императрицата  зарадвана отстъпила на българите цял окръг от Железник до Дебелт. След това императрицата изпратила Кирил за превода на светите писания на български.

 

 

 

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxydW5paXN0b3JpYWlpfGd4OjI3MmI1ZGQ1YWNkYjgzOGQ




Гласувай:
2



1. czarnian - Поздрав за постинга :) Интересно ...
19.10.2013 17:38
Поздрав за постинга :)
Интересно е какво пише един съвременник и непосредствен участник в събитията от втората половина на IX в.
В окъжно писмо до източните патриарси, Фотий пише:
"Но и българите, народ варварски и христоненавистен, станаха толкова много наклонни към богопознание и питомност, че като се отказаха от отческите си бесове и оргии и отхвърлиха заблудата на ЕЛИНСКОТО СУЕВЕРИЕ, ПО ЧУДЕН НАЧИН се присадиха към християнската вяра"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 462449
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930