Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2013 17:27 - При този Лъв бе княз на българите Кардам – 4 добавка
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 1588 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 При този Лъв бе княз на българите Кардам – 4 добавка

 Това е 4 добавка написана с киновар в Манасиевата хроника.

 Краткото управление на Лъв Хазарски е спокойно и мирно. Империята си отдъхва от дъхва от иконобореца и военолюбив Константин Копроним. Между впрочем прякора му е като, че ли измислен от българите срещу които са насочени много от военните му кампании. На български трябва да използваме две думи за да преведем „лайно наречения” владетел. Историците броят девет военни инициативи на Константин срещу България. На този фон синът му Лъв е спокоен и миролюбив.

 

" При този Лъв бе княз на българите Кардам".

Зигеберт има само 5 изречения свързани с Кардам.

778 г Българинът Телериг избягал при император Лъв(станало е през 777). Императорът го покръстил и го направил патриций. Над българите се възцарил Кардам(777-803).

792 г. Император Константин(780-797) влязъл в сражение с българина Кардам и срамно победен, бил опозорен(сражението е станало при Маркели на връх Бакаджик или при карнобатския хисарлък). Кардам се обогатил, като задигнал цялото му императорско снаряжение.

http://www.promacedonia.org/libi/3/gal/3_044.html

При Теофан са повече.

781 г.  Междувременно Филет, военачалникът на Тракия, стигна до Стримон и се расположи невнимателно , и бе убит от българите, които неочаквано го нападнали , и с него много изтребили. (отнася се към 789)

783 В месец април царя се отправи на поход против българите, стигна до крепостта Провата и до ручея свети Григорий, срещна Кардам, господаря на България, и след  малка битка вечерта уморените римляни избягали през нощта и безславно се върнали обратно. Българите също избягали от страх.  (годината е 791)

784 През месец юли той излязъл срещу българите и построил крепостта Маркелон (Маркели западно от Карнобат).

На 20 юли излязъл Кардамос, господаря на България, със цялата своя сила и се установил в укрепленията.

Царя от юношески плам и излъган от лъжегадатели, че победата му принадлежи, невнимателно и неподготвен влязъл в сражение и претърпял силно поражение.

Като беглец той се върна в града, загубвайки много не само от простите войни, но и от правителствените люде, в това число магистрата Михаил Лахонодракон, патриция Варда, първия оръженосец Стефан Хамей, Никита и Теогност, които били военачалници и не малко число придворни, а също и лъжегадателя и астроном Панкратий, който му предсказал победа.

Враговете овладели обоза, парите, конете, шатрата със цялата царска прислуга. Легионите, сърали се в града, се съгласили да покажат кесаря Никифор и да го направят цар.

Разбрал за това цар Константин заповядъл да доведат двамата сина на своя дядо Константин до Свети Мамонт; Никифор ослепил, на Христофор, Никита, Антим и Евдоким отрязъл езиците; а Апексей споменатия пълководец по настояване на майка си и на Ставракий, за да не може воините да го провъзгласят за цар, също ослепил. 

Изпълнението на наказанието им стана през август, в събота, индиктион 15, в девет часа, но такова беззаконие не може да остане дълго без божие отмъщение. След 5 години, в същия месец, в същия ден Константин е лишен от зрение от своята майка.

( г. е 792)

788 Кардамос, господаря на България, поискал от царя: или ми изпрати данъка, или ще дойда до златни врата и ще опустоша цяла Тракия.

Царя, поставил в платняна кърпа конски тор, изпратил му я с думите: какъв приличащ ти данък ти изпращам. Ти си стар и аз не искам да се мориш идвайки толкова далеч. Аз сам ще дойда до Маркелон; отиди там; и както бог отсъди. 

Царя, изпратил, веднага да съберат пограничните легиони и отишъл до Версиникия (до Маломирово, Елховско) ; и Кардам дошъл до горите на Авролева и поради плахост останал в гората.  

Царя, насърчавайки войската си, достигнал до голия Авролева и го предизвиквал за сражение в продължение на 17 дни, но той не се осмелил и спешно избягал в страната си. (г. 796)

 

http://fictionbook.ru/author/feofan_ispovednik/hronografiya/read_online.html?page=32

http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_277.html

 

Днес само това ни е известно за времето на Кардам.  За мен е очевидно, че в канцеларията на Иван Александър се е знаело повече за княз Кардам. Със сигурност в царската канцелария са били запознати с някои от хронологиите. Освен това без съмнение са съществували и местни документи, които са били източник на информация.  За нас буди недоумение това, че Кубрат , Аспарух и Тервел не са споменати поименно в Манасиевата хроника, а тази чест се пада на Кардам.

 




Гласувай:
4



1. shtaparov - И нещо още по-важно: в "Ман...
22.09.2013 13:39
И нещо още по-важно: в "Манасиевата хроника" нашите не са писали "хан" Кардам,а Княз Кардам,с което са показали коя е била неговата истинска титла по време на цялото му царуване!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 462269
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930