Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2022 16:23 - Таван на цената на петрола на Русия
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1366 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Преди малко гледах влога на Георги Лазаров озаглавен Все пак Европа и САЩ имат нужда от руския петрол. Защо това твърдение е невярно.  Вярната теза е че имат нужда от петрол, но защо точно  руски.. Защото бил лек, защото бил "сладък" /нямал сяра/  и т.н. Апологетите на Москва ще Ви измислят безброй тези дори и извън опорките от Москва. Само, че да правиш влог в който да не казваш най-важното е най-малкото насочено срещу съвсем непросветена аудитория. 
   Но нека изясня за кого е тавана на цената на руския петрол. Тавана не е предназначен за потребителите и не би могъл да бъде, това е все едно да отмениш капитализма, а Русия без капитализъм   - какъв експорт. Тавана е за застрахователи превозвачи и др. които обслужват нефтения експорт. Тоест те няма да превозват и застраховат нефт над тавана. Иначе казано нефта няма да е застрахован до пазарната си стойност а само до тавана. 
  Купувача ще поема рисковете на недозастрахованата част на транспорта и на стойността на нефта. Тоест това ще е едно допълнително утежняване на купувача и приемане на непокрити рискове. Тук се надявам да се намеси венцивалери51 и да ми обясни какви велики застрахователи има в Русия и как те ще застраховат руския нефт. Разбира се това е възможно , но всеки който се е занимавал с търговско застраховане ще Ви каже колко струват застраховките на неизвестните застрахователи... Ами  нула.... Освен това санкциите срещу руския нефт не са пасочени да спрат добива съвсем , а само силно да го ограничат. Същевременно Запада се надява да убеди останалите добивачи да разширят добива до стойности, които да покрият руския спад на добива. Засега на Байдън това не му се удава защото целия свободен капацитет на добивачите е съсредоточен в ръцете на Кралството и Емирствата. Русия вече е загубила над 25% ОТ ЕКСПОРТНИЯ СИ КАПАЦИТЕТ, но това се дължи основно на спада на вторичен и третичен добив. Така че ще очакваме резултатите от тавана не сега разбира се, а в хоризонт от 3-6 месеца. Някои от корифеите  в блогосферата в началото на санкциите ни обясняваха как Запада купува все повече нефт от Русия в началото на санкциите, как Русия се къпе в пари, как рублата поскъпва и т.н. За руския бюджет ще напиша, че е в дефицит, нещо което не се е случвало почти 2 десетилетия. Но по интересна е сумата на дефицита към края на годината, която ще е около 42 млрд . не рубли разбира се. Това ще е дефицит доста по-голям от нашия, а ние нямаме гигантски добив на газ нефт...


Тагове:   таван,   нефт,   експорт,


Гласувай:
0



1. radostinalassa - А може би печелят от...
16.11.2022 18:09
продажбата на газ, от използването на 300 - те млрд блокирани от Запада долари?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 462651
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930