Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2022 17:58 - Още за рублата и Русия
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 2060 Коментари: 11 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Преди повече от месец написах един пост в който описах на кратко състоянието на Русия и руската икономика. Тогава поради свобидното падаене на рублата минималната заплата в Русия беше около 190 лв. След като започнаха плащанията в рубли от ЕС, рублата се върна на старите нива от преди войната и започна да се стабилизира. Към този момент минималната  заплата в Русия е около 300-320 лв. Защо се стабилизира рублата. Според мен основната причина са плащанията в рубли на газа, относително ограничения пазар на валута в Русия и това, че търговците пробиха на пазара на петрол след началото на войната в Украйна. Банката на Русия реагира като понижи централната лихва на 17% от предишни 20%. Това все още е наказателен процент за бизнеса, но показва тенденция към стабилизиране на пазара. Моята хипотеза е че до 3 месеца ще падне на 8-10% което ще е значима подкрепа на руския бизнес, но все още ще е твърде твърде голяма. Нека сравним с лихвите в България, които са отрицателни при инфлация от почти 10%. В предишни прогнози писах, че руския бизнес до 6 месеца, ще изгради отново липсващите производствени вериги и вероятно ще установи производството на старите нива или да речем на 10-15% надолу. Ако това се случи руската военна машина ще бъде подкрепена от индустрията и възможностите на Русия за водене на война ще бъдат разширени. Разбира се рублата ще бъде подкрепена и от търговията с останалите масови продукти, които Русия произвежда и може да се очаква по-нататъшно стабилизиране на рублата. Мога да приема, че това ще стане в срок от 3-4 месеца. Тук трябва да се опише ролята на Китай. Китайския бизнес не разширява търговията с Русия, въпреки натиска на руските търговци и производители. Тоест в тази ситуация може да се очаква разширение на китайския експорт към Русия за сметка на приходите получени от руски експорт към новите дистинации, след началото на войната. Така описана китайската подкрепа към Русия е налична, но слаба и неразширяваща се. Това изцяло се разминава с очакванията на Русия, но е и в противоречие със Западния натиск за намаляване на руско-китайската търговия. Същевременно огромния натиск за търсене на нови търговски партньори от страна Русия ще продължи, но доколко ще бъде успешен ще трябва да почакаме.
   Как това засяга ЕС. Политиката на Брюксем е рязко да ограничи вноса от Русия и това вече се регистрира от статистиката. Но има доста дълъг от спеисък от продукти, които отделни страни -членки не могат или не искат /като  Унгария/ да ограничат или прекратят. Освен газа за повечето страни от ЕС такъв е и петрола за Унгария, Словакия и донякъде Чехия, тъй като това е тръбопроводен внос за чието заместване е необходимо повече от година и разбира се повече от сериозни инвестиции.
    Какви обаче са прогнозите за икономическия растеж в Русия. Прегледах прогнозите и те се колебаеха за спад от 9 до 15% за тази година и спад от 3% за 2023. Аз съм на мнение, че спада ще е около 10% и рублата ще остане стабилна, но ще има много пострадали отрасли. Основно транспорта, траспортното машиностроене и някои отрасли от селското стопанство. Спада в селското стопанство може да бъде овладян, ако морския транспорт в черно море не бъде засегнат. Това в условията на война в региона би било много, ама много смела хипотеза. Достатъчна е само една украинска атака и застрахователите ще откажат да застраховат руските товари, което ще съсипе руския експорт. Нека да припомня, че украинския екпорт практически катастрофира, защото се опита да използва жп транспорт до полски и др пристанища. В момента на украйна не и достигат жп вагони , жп капацитет и безброй други неща за да осъществи експорта си. Да очакваме при това положение украинците да са сдържани по отношение на руския експорт е повече от нереалистично. 

   Тук ще напиша нещо за уважаемия мерлин68, ще го призова към повече коментари разбира се бон тон..


Тагове:   Украйна,   експорт,   Русия,   рубла,


Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Професионален пост
09.04.2022 20:13
Поздравления!
Невероятно.
цитирай
2. blog13 - Не се оправдавай и не се притеснявай ...
09.04.2022 20:32
Не се оправдавай и не се притеснявай - то е ясно, че нищо не разбираш!
цитирай
3. librarian - zdravgr, привет! :-)
09.04.2022 22:51
С някои неща съм съгласна, с повечето обаче не. :-) Естествено не целя да влизам в спор, както и държа да кажа, че ми беше интересно да прочета. :-)
За да не бъда все пак празнословна, не съм съгласна например с това, че "руския бизнес до 6 месеца, ще изгради отново липсващите производствени вериги и вероятно ще установи производството на старите нива или да речем на 10-15% надолу"! Ама изобщо не съм съгласна! Дори подложените на санкции елементи от съвременната икономика да бъдат възстановени, а това според мене никога вече няма да е факт във вида от преди налагането им, то Русия не е в състояние да запълни много дисбаланси в икономиката си въобще или поне с години, а що остана да 6 месеца!
цитирай
4. kvg55 - zdravgr,
10.04.2022 00:20
Никакви доказателства не привеждаш, драги – източници, автори, статистика, снимки, графики.
От пръстите си ли изсмука постинга.
цитирай
5. zdravgr - Скъпа librarianq
10.04.2022 00:48
6 месеца са много време и ако сравним времето , което беше необходимо на руснаците да възстановят 80% от ключовите продажби на петрол, то велоятно е да го направят и с консерватевните производствени отрасли. Междудругото и ЕС се бори със същия проблем , но в много по-малки мащаби. А смятам, че спада ще е по-малък защото руснаците са склонни да продават с голям дискаунт само и само да продължат да работят. Това означава че заплатите в тези отрасли ще намалеят. Освен това кадърни аналитици, твърдят , че Русия ще се върне към технологии от 80те само и само да запълни празнинте от търсене на автомобили да речем.
цитирай
6. zdravgr - Уважаеми kvg55,
10.04.2022 00:51
това е авторски пост и източници озползвам само, когато някой се опитва да ме обори. Ако приведете факти като доказателство на противното ще потърся доказателства и ще ги приложа. В случая не виждам такава нужда.
цитирай
7. librarian - 5. zdravgr
10.04.2022 10:34
Да се възстановят доставките на петрол е едно, да се ИЗГРАДЯТ цели едни отрасли или част от тях почти от нулата е нещо коренно различно! Така, че или аз не съм разбрала правилно конкретните Ви думи, които коментирах кратко или..... аз не съм разбрала правилно конкретните Ви думи, които коментирах кратко. :-)
Пояснявам мнението си съвсем накратко: При нефта, газа, въглищата инфраструктурата я има. Не говоря само за съоръженията за съхранение и трасетата за пренос, а и за съоръженията за добив! И руснаците умеят да ги обслужват, да работят с тях!
Не така обаче е в секторите, в които дори само без ноу хауто на Запада, Русия е за никъде! Дори те да национализират мощностите на "Рено" да речем в Русия, те "Рено" няма да произведат не след 6 месеца, а след 60 години! Ако го можеха, то "Рено" нямаше да са налели милиони € в заводите на "Лада" и реално последната да е наполовина "Рено"! Щяха да го правят сами!
И давам само прост пример и то с един "несериозен" отрасъл, в който Русия все пак има наследство от СССР и не разчита дори толкова на нау хау от Запада, а на технологии!
Технологии, които самият Запад, zdravgr, е градил и постигнал с десетки години! Не очаквайте, моля, Русия да го направи за 6 месеца. Наивно е просто! А Вие не сте глупак като путинистите! :-) Оставете тези мечти за тях, да ги топлят! А времето ще покаже. :-)
Приятен ден! :-)
цитирай
8. zdravgr - Скъпа librarian,
10.04.2022 11:38
моля да не подциняваме руските мениджъри, персонал и т.н. В случая в Русия наличен е хардуеъра и персонала, липсва само мениджмънта. Примерно в автоиндустрията , те вероятно ще свалят технологичното ниво с 20-30 г и ще продължат да произвеждат да речем лади с евро 1, а не с евро 6. Управленската класа в Русия практически не се интересува от проблемите на долните класи, така че ще продължат да карат лада севро 1 и др. подобни коли. Ще свалят технологията на локомотивите и т.н. Например дори самолетите , които са почти занаятчийско производство - 1 самолет на месец произвеждат докато Еърбъс правят по 80 бр месечно. Те дори там двигателя го произвеждаха съвместно с французите и сега това производство и спряло. Тоест всички тези отрасли ще са рязко намалена производителност и качество, но ще продължат да съществуват. Руската държава е доказала, че плюе на интересите на народа си...
цитирай
9. librarian - 8. zdravgr
10.04.2022 13:34
Ни най-малко не го подценявам, а говоря от ПЪРВО ЛИЦЕ! Тоест, от позицията на част от служебните си ангажименти!
Хардуерът първо не е важен без постъпване на необходимите както физически ресурси, така и интелектуални такива, а западнякът НИКОГА НЕ РАЗКРИВА ТАЙНИТЕ СИ ДОРИ СРЕД СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ ОТ ЕДНО МНОГО ВИСОКО НИВО НАДОЛУ, А ЩО ОСТАНА ДО ЧУЖДИ И НЕ ГОВОРЯ ВЪОБЩЕ ЗА НАЦИОНАЛНОСТ!
Второ, хардуерът се поврежда, а ремонтът му в този случай става практически невъзможен! Ще дам само един пример, този при чиповете! Русия в момента е на ниво 70 нанометров технологичен процес! Тоест, това е овладяно от тях! Западът прави чиповете вече по под 6 нанометрова технология и тя е НЕ САМО ЗАПАЗЕНА МАРКА НА САЩ (не говоря специално за 6 nm, а по принцип този вид технология), А И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ОСВЕН В ТАЙВАН, ЮЖНА КОРЕЯ И САЩ ЕСТЕСТВЕНО, НЕ Е УСВОЕНА!!
Така че тук например, не само самата Русия не може да се справи поне в близките 60 години!!!!!, а и "съюзникът" й Китай ИЗОБЩО не може да й помогне!!

Подчертавам, че дадох само един минимален пример, но насочих към чиповете, защото те са навсякъде и във всичко, а се произвеждат (говоря за свръхтехнологичните) точно от 4 производителя в света, и 4 работят на база американски технологии и патенти и твърдо спазват санкциите налагани от САЩ, защото в противен случай губят бизнеса си!

Така, че.....
цитирай
10. zdravgr - Скъпа librarian,
10.04.2022 14:50
прочетох два пъти тезата ти и откривам че си права. Ти разсъждаваш като човек приел пазарната икономика и принципи. И ако това се случва в ЕС няма да има съмнение в поведението на мениджмънта. Само , че има едно голямо но, в Русия вече икономиката не е пазарна , а командна. Тоест мениджмънта вообще няма да се съобразява с пазарните трудности , а просто ще нареди производство , ако трябва и с чукове и пили вместо с ЦПУ и ИИ. Тоест те ще слязат толкова надолу в технологичната стълбица колкото е необходимо да дадат продукт. Не се съмнявай, че ще постъпят така. Икономическата ефективност и целесъобразност банално не ги интересуват. Що се отнася до чиповете в Русия, не ги интересува колко ще са големи. Може да са като тухли, но да работят..
цитирай
11. librarian - 10. zdravgr
10.04.2022 17:00
"Скъпи zdravgr" :-):-), както вече написах, говоря от първо лице, та затова ще си позволя да продължа не да се заяждам с Вас, а да Ви опонирам! :-) Защото в спора се ражда ИСТИНАТА! :-) Затова:

Аз не просто разсъждавам "като човек приел пазарната икономика и принципи", това е част от работата ми. :-)

Не говорех изобщо за мениджмънт, а за чисто обективни икономически положения, които се "подчиняват" на политическите само дотолкова, доколкото да се съобразяват със законите, които политическите лидери налагат, но обърнете внимание с лобисткото въздействие от страна на икономическите субекти!

Описваното от Вас не може да се случи! Говоря в рамките на онези 6 месеца, за които е основният ни "спор"! "С чукове и пили" на Русия ще й са нужни години и аз точно това най-вече подчертавам! И то години, за да произведат въобще подобие на това, което са имали като даденост, привнесено им от Запада!

Колкото до чиповете, изобщо не ставаше на въпрос колко големи ще са те! Това не е важното при една технология и не то, важното, определя размерите! 70 нанометровият чип не се различава 10 пъти в размерите си от 7 нанометровия! Тук чистата математика не е приложима и не натам трябва да накланя везната. Интеграцията при 7 нанометровия чип не е 10 пъти по-висока от тази при 70 нанометровия! МИЛИОНИ ПЪТИ Е ПО-ВИСОКА!!!!! И не оказва както вече казах съществено влияние по отношение на размера, а реално на това дали нещо може да бъде произведено въобще, на каква цена, с каква рентабилност, при каква консумация и т.н.

Сложни неща, "скъпи zdravgr" :-):-), които и на самата мене не мислете, че ми са ясни технически! Просто съм силна в..... мениджмънта и общувам с хора на световно ниво по тези въпроси, та имам представа за какво говоря и какво мога да си позволя да кажа като довод и истина. :-)
цитирай
12. notfun - ....нее, от твоя..'МекиОт, го.''изсмука''...говедараов, съвсем, те е треснала агресивната..Импотенцияа
10.04.2022 23:02
kvg55 написа:
Никакви доказателства не привеждаш, драги – източници, автори, статистика, снимки, графики.
От пръстите си ли изсмука постинга.


...ама, че нагло..ТИ, ЕДИН коментар, НЕ можеш, да съчиниш
под твоите..копирни, поръчкови..халваджийски..пРости...
я си, обърни внимание, малко..виж си...бабЕто, виж се в Огледалото..
кой, ти..'диша във врата''....липсва ти грам полезна Критика, и себерефлексия...
/ нямам време, за всички..комУнални...земанета..
цитирай
13. zdravgr - Здравейте librarian,
12.04.2022 12:42
Много е вероятно да сте права за сроковете, не го изключвам. Аз дадох оцетка 6 месеца за възстановяване на производствените отрасли на руската индустрия без да съм сигурен в тезата си , апроксимирайки тезите на някои аналитици. Държа обаче на тезата си, че руската индустрия вече не е пазарна , а командна, Тоест не се интересиуват от пазарните характеристики на продукта, а само от наличието му. Това означава, че можем да очакваме опити за заобикаляне на санкциите, кражба на технологии, неспазване на патентното право и други "екстри" на социализма, които вече сме ги забравили при нас.. Та така...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 462452
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930