Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2013 23:11 - Именника и 1850 г. България 2 част
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.08.2013 23:14


 … Азан е бащата на Крум и дядото на Омуртаг и всички улаг-български (дунавско-български) царе с името “Азан” (Асен) - са негови потомци. Жената на Азан била принцеса от българския род Урус Алан. Тяхната дъщеря Аря - Услан е омъжена за Кан Каранджар и родила на света Урус Айдар… Синът на Бунек, Боян, успял да изгони Саин…След гибелта на Боян властта преминала към сина на Телес - Дилярек.

(Терелиг)…След Дилярек царувал внукът на Сувар, син на Кермек- Караджам или Каранджар (Кардам), брат на Азан Тукта”.от Джагфар Тарих

Най-вероятно е станал владетел по-неприемлив начин -  Савин  763-5. А вместо това има запис:

 

И спй иного рад.

И сій иного рад. И този заради друг—управлява.

 

Ѹморъ. ҃м. днпи. рѡд ему Ѹкиль а ему дилѡм тоутѡм.

Умор (управлява) 40 дни. Родът му Укил, а неговата (година) дилом тутом.

765 г   40 дни 

 

На 16 юни 763 императорът излязал срещу Тракия, каго изпратил и през Черно море флота до 600 хеландии носещи по 12 коня всяка. А Телец…. ..  Българите се разбунтували убили Телец ….. и поставили Сабин, който бил зет на Комерсий……. Станал бунт, Сабин … преминал към императора. А българите си поставили друг господар на име Паган.

http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_271.html

До тук всичко се вписва добре с историческите данни. Има разминаване с Джагфар Тарихи, но няма нужда да бъде обяснявано.  Това, че Умор не е споменат в римските източници не бива да ни учудва. От всички описани до тук владетели единствено Винех не стои добре поради това, че са писани 7 години в Именника, а разликата между първата и последната е 6. Това може да бъде обяснено, с вероятността да е поел властта в началото на годината, а наследника му да е започнал властването си към края на 760 г.

 

 

Тук се връщам към проблемните 4 изречения.

  Преди това ще припонмя разпознатите грешки в ИМЕННИКА.

1 Годините на Ирник записани са 108, но трябва да са 150. Написано “и”, но трябва да се чете “н”.

2 Има запис Исперих и Есперих, а в московския препис Есперерих.

3 Има записи твирем, тверим, втирем, който се четат твирем.

4 Има пропуснато име преди Севар.

5 Вероятно от изречението след Тервел е останало само твирем.

Исперих кнѧз тожде и доселѣ. Есперих кнѧз. ҃ѯа лѣт. рѡд Дуло. а лѣт ему верени алем.

Аспарух княз 61 години (живя). Родът му Дуло, а годината му вер ени алем.

Според мен записа верени алем  години трябва да се тълкува годината на дракона първи месец. Аспарух –едно от тълкуванията на името е „с блестящия кон” от персийски (арменски документ го казва или показва). И отново Пайсий:  Крал Батоя отново имал голяма война с цар Юстиниан, Константинов син. Най-напред гърците победили, взели от България Илирик и го разорили целия, а когато цар Юстиниан се върнал, българите го обсадили в едни тесни места и съвършено разбили гръцката войска, та царят едва избягал с дружина в Цариград. Така и той отново обещал да дава данък на цар Батоя. (това е в 688) След това Юстиниан имал война с арапите, но и от тях бил победен. (Това е 692 г.). на другата година пак събрал войска и бил победен. За жалост не може да се стои твърдо зад никоя теза. Аспарух се възцари 680 (Верени алем) и живя 61 години. Възможна грешка за годините на властване вместо i (ижеи (10)) да е написано кси (60). И тогава Аспарух е управлявал до 691 г.

 

Тервен. ҃ка. лѣто. рѡд ему Дуло. а лѣт ему текучитем.

Тервел 21 години. Родът му Дуло, а неговата година текучитем

Тук имам по смело допускане за възможна грешка на преписвачите.  Възможно е да са объркали реда на Тервел с този предхождащ Севар. Това е изречението преди Севар се отнася за Тервел, А това на Тервел да отиде на негово място. И тогава трябва да четем  Тервел  28 год . Родът му Дуло. а неговата година дваншехтем.

В този случай Тервел е станал княз 691 и е князувал до 619, което е точно по историческите документи.

 

През същата година (719) Никита Ксилинит писал на Артемий в Солун да отиде при Тервел, който му дал войска и петдесет кентинария злато....

 http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_269.html

Тервел е Спасителя на Европа… Св. Тривелий Теоктист... Има особено много негови изображения в черкви в западна България и Охридско.   Паисий твърди, че престола на Батоя е бил в Охрид. Много възможно е Плиска да е имала контрол над Македония преди 688 и вероятно до 760 или дори по-късно.

 

 За следващото изречение твърдя, че единственото приемливо събитие в месец твирем е наместничество на Аяр брата на Тервел. 

 

…………………………………………. твирем.

 

…………………………………………. твирем.

 

И тъй като Тервел управлява 28 години според моето скромно мнение остава тук в липсващите букви от реда, който указва нещо значимо нажно.. След 719 това може да е само наместничество на Аяр заради Кормес. Или текста би бил:

Аяр 5???(можеда е друга цифра) месеца. Родът му Дуло, а неговата година теку твирем.

 

По долу е даден откъса от Джагфар Тарих. Между текста и Именника има противоречие в годината на възкачване на Севар.

  ….҃ки. лѣт. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дваншехтем.

  … 28 год . Родът му Дуло. а неговата година дваншехтем.

 

Ако предишното предположение е вярно и преписвачите са разменили редовете тук трябва да четем : ....... 21 години. Родът му Дуло, а неговата година текучитем

Нека да допълним с Комерсий (Кермес), който се възкачва в 719 г. (теку читем) и управлява или живее 21 години (в действителност само 2).  И тъй като знаем че Кормес е третия владетел на българите от извори на латински.

Има обяснения на тази ситуация  сина на Аспарух Айар (Азан, Асен Велики при Паисий) да е бил настойник на Комерсий.

И така какво се твърди в Джагфар Тарихи.

Според “Списъка” отначало царувал Аспарух… Преди това той бил владял Ак Булгар [Сребърна - Волжска България] и Ечке Бурджан [Северен Кавказ]… На своите братя Лачън и Къзъл-Кубар той подарил западната част на Макидан… Той починал в 692 година…  След него царувал Тарвил [Тервел]… Той починал в 719 година.

След него царувал брат му Айяр, когото още Аспарух поставил за съуправител на Тарвил, за да предотврати сблъсъците по повод престолонаследието. Айяр Бурджански направил свой съуправител сина на Тарвил - Кермес,...

След една от битките с арабите,  Айяр бил поразен от паралич и вместо него царувал верният му Кермес. Той

толкова обичал Айяр, че влязъл в шатрата при него в момента на неговата смърт. Когато излязъл със съобщението за смъртта на Айяр, бюрганите заявили,  че в него се е вселила Улят и той не може да управлява страната. Тогава

предали царството на сина му Сувар [Севар]. Това се случило в годината на заека - 727 г…

 

 http://tangrabg.files.wordpress.com/2010/12/djagfarbg.pdf

 

Забележете това не е в противоречие с ИМЕННИКА.

 

Този текст дава обяснение и на следващият ред за Севар.

Комерсий е споменат е от много източници като, човека подписал договора с Императора 716. Избрания за настойник Аяр е в района на Кавказ за война с арабите. Възможно е тази война да е водена от Верика България Дунавска България и Хазария.  Комерсий е третия Господар на българите, пишат някои от хронистите.  Възможно е Аяр да е напуснал страната и да участва във войната срещу арабите в района на Кавказ. Много е вероятно заедно с хазарите и войски от Велика България да е участвал във войната срещу арабите начело с  пълководеца Джерах Ибн-Абдаллах ал-Хакам. Нека да припомня, че Паисий пише за Асен Велики победил арабите в 720 г.

Като се съобразя с написаното по-горе  ще съставя таблица на владетелите съгласно това тълкувание на ИМЕННИКА. В червено е оцветено написаното в ИМЕННИКА, а в синьо възможните грешки на преписвачите, които съответстват на написаното по-горе.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 462398
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930