Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2023 22:05 - Дефицита в руския бюджет и санкциите
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Доскоро войната не се усещеше от руския бюджет. Приходите от петрол и газ бяха постоянни въпреки нарастващите разходи за войната. Запада санкционираше разни неща но руската икономика вървеше въпреки спада на част от отраслите. 
     Е това вече нее така. До октомври държавния бюджет беше на профицит и от Кремъл твърдяха че така ще завърши годината. Но Запада най-накрая въведе истински санкции срещу Русия. И бюджета завърши с 45 мрд дефицит. За голяма икономика като руската 45 млрд не са проблем. Но това само ако страната има достъп до финансиране и ако ситуацията е временна. Това обаче не така. дефицита вече расте с 22-25 млрд на месец и Кремъл няма откъде да го покрие. Защото няма достъп до външно финан сиране, за да получи вътрешно финансиране трябва време. И естествено решението е големите компании "добровлоно" да платят голяма еднократна сума, за да се покрие дефицита, а междувременно парите се вземат от Фонда за национално благосъстояние. Но ако така се финасира целия дефицит някъде към май-юни фонд няма да има. Освен това приходитев бюджета от нефт и газ спаднаха с 35% и корифеи като Сечин решиха, че трябва да се облага нефта не СИФ а ФОБ, тоест по цени на получател. Нефтените компании естествено ще започнат да получават приходите си само по сметки извън Русия и така бюджета може да не получи нищо. 
    И всичко това дори да сработи в полза на руския бюджет бъдещето е още по-мрачно. Причината за това са санкциите срещу нефтопродуктите. Това ще свали поне с още 10% приходите в бюджета и ще доведе до разрастване на дефицита до около 30 млрд. Нещо повече в Кремъл са взели решение добива на петрол да не намалява и да се търсят всички възможни клиенти на нефт и нефтопродукти. Това ще доведе до спад на цените на петрола и остри търкания в ОПЕК+. Но това е симптом на нерешими задачи пред Кремъл. И ако някой се съмнява във тезите ми нека да следи курса на рублата. Тъй като дефицита се оказва нерешим проблем със сигурност ще бъде разширено печатането на рубли. И така пред Кремъл задачата с дефицита е неразрешима с обичайни средства и ще прехвърли тежестите върху бедните слоеве на населението чрез разширяваща се инфлация, ще влоши отношенията си с ОПЕК+ и ще продължи да харчи валутните си резерви в юани и натрупаното във Фонда. Естествено е възможно да бъдат разширени продажбите на нефт. Но тук има една особеност, нефта Уралс, се продава с огромни отстъпки - до 45% ОТ ЦЕНАТА. Другите сортове, обаче все още се ппродават с доста по-малки отстъпки. Същевеременно Москва се снабди с огромен брой "ръждиви" танкери за да обслужва нелегален експорт. Това със сигурност ще увеличи продажбите, но пре спадащите цени не е ясно дали бруто приходите от петрола ще нарастнат.
     Имаме враме за да видим докъде ще стегне Кремъл.  








Тагове:   петрол,   експорт,   цени,   Русия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 462058
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930