Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2023 16:26 - какво представлява Русия. Опит за обучение по география, икономика и геополитика.
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 6264 Коментари: 5 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Тъй като значима част от читателите на блог.бг са русофили ще се опитам да придам форма на страстта им.  Ще започна с това как изглежда географски Русия. Съвсем грубо Русия може да се раздели на няколко макро региона. Като изключим малките крайгранични региони огромната страна от гледна точка на транспортната достъпност може да се раздели на три. Европейска Русия  нормална плътност на пътища и жп линии, с изключение на Севера където обаче също има макар и малко жп линии и пътища. Западен Сибир който е снабден много скромно с жп линии и пътища и Източен Сибир, който има 2 жп линии пътища само в най-южната си част. Тези пътища и жп линии имат много малък брой разклонения и практически източен Сибир, който заема 40% от страната е почти недостъпен с кола. Може с джип с висока проходимост или с елени. Това разбира се не е шега а истина за най-голямата териториална еденица в света Якутия.



image

   Тук откопирах една карта без да искам заедно с авторовата теза. Любопитно, е че 100 по -големина град в Русия /с население колкото Стара Загора/ няма целогодишен транспорт. За несведущите това означава, че няма как през част от годината да отидете до него с кола или с влак. Става въпрос за Якутск. Когато го прочетох реших, че е грешка защото следя развитието на транспорта в Русия и знам, че този град има гара. Обаче по руски маниер се оказа, че между гарата и града минава река Лена, която 3-6 месеца в годината е с ледоход. Тоест нито може да минеш по леда нито да използваш ферибоота. Мога да обощя така окло 50% от територията на Русия е недостъпна по-голямата част от годината.
              Освен това Русия е геополитически кошмар. Гъстозаселената централна и югозападна част е отворена към руската равнина и винаги е била достъпна за силен и мотивиран враг, който забележете веднъж всеки век пробива дълбоко в Русия.  XV век монголи, след това  кримски татари, поляци, шведи, Наполеон и Хитлер. Затова управниците в Москва или Санкт Петербург са се мъчили да отместят границата колко се може по на запад където ширината на европейската равнина се свива между карпатите и балтийско море. Същото е по отношение на Кавказ, централна Азия и Сибир, където са търсели високи планини като естествена преграда за потенциалния враг. С тази задача най-добре се е справил Сталин. 
   Но нека се обърнем към една друга карта, тази на вечнозамръзналите почви в Русия.


image


  Разбира се няма кака да сеете пшеница на замръзнала почва. На картата само на жълтия цвят можете да имате растениевъдство естествено, ако климата го позволява. тоест селското стопанство е допустимо само на 40% от територията. Разбира се, територията на която може да имате обраБотваема земя е значително по-малко.  На човек в Русия се падат 0,84 Хе земя. Това е значимо много, но като се има предвид , че огромна част от тях са доста на север където добивите са ниски картината не чак толкова добра. Още по интересно е разпределението на земята. Тези земи са разположени в западна Русия и една много тясна ивица в крайния юг на Сибир. Което поражда другия основен геополитически проблем на Русия... Как да се изхрани. Храната е на Запад и юг , а хората са навсякъде. С този проблем от царско време се борят с дефектни жп тарифи. Цените на транспорта са изключително занижени за да може на приемливи цени стоките да стигат до потребителите. За жалост вече не мога да ползвам копипейста.. Но всички тези проблеми са нищо в сравнение с проблемите на армията. Огромните територии изискват огромна покриваща страната армия със съпровождащите я разходи. Тоест руския бюджет има огромна условно постоянна част, която трудно може да се коментира.  Когато приходите, а 60% от износа  са изкопаеми горива, растат /цените на петрола растат/ и стандарта на руснаците върви нагоре. Само, че на този тренд Запада сложи тежка спирачка. В добра година примерно 2021 дневните приходи от експорт на изкопаеми горива са 270-290 млн долара дневно. Но сега да припомня, че само от спада на петрола и газа са паднали с около 180 млн долара/ако вярваме на Урсула фон дер Лайен/. И това преди да влезе в сила тавана на петролни продукти, които са около 10% от руския експорт. 
  Това ще добави нови въпроси пред руската политика...





























Тагове:   география,   Русия,


Гласувай:
1



1. blog13 - цитат"На човек в Русия се п...
07.02.2023 17:32
цитат"На човек в Русия се падат 0,84 Хе земя. "

Би ли пояснил, какво си искал да кажеш?
цитирай
2. iw69 - Достъпността
07.02.2023 17:40
до всяко място в големи, рядконаселени страни като Канада, Австралия, Бразилия и Аляска (САЩ) не е фундаменално по-различна от в Русия.
Всичките те са и предимно суровиннодобивни държави със слабо машиностроене, с изключение точно и именно на Русия.
цитирай
3. zdravgr - 0,84 ха
07.02.2023 17:48
Се отнася за орна земя.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Споменахте Якутия и ще се опитам да развеселя компанията с един спомен
07.02.2023 21:22
В групата/в Университета/ имахме якут. По точно мелез между руснак и якутка. Бащата беше секретар по промишлеността на Якутия Впрочем много красиво момче беше колегата. Падаше си по една полякиня , а и тя по него. По време на един съботник, той покани паничката да му гостува. Тя го попита-На гости в Якутия? Къде е това Якутия-иронизира тя Якутът изчезна Върна се след малко с глобус-беше го купил от някаква книжарница. Сложи глобусът пред полякинята и каза:
-Къде е това Якутия ли? Ето къде е това Якутия-сочи той/съизмерима с Европа/ А къде е това Полша?
Разбира се паничката прие поканата и след време стана паня- якутска паня. Впрочем чудесно семейство имат, въпреки , че смесените бракове са трудни и рискови .

ПП По темата
Не разбирам какво искате да кажете? В крайния Север не е възможен ЖП транспорт В други части не е възможен целогодишен и сте дали пример. И защо да има жп линии в редконаселени райони При шведите и французите най-интересна е била орната земя. При Хитлер Южна русия и Закавказието-нефт и храна Сега обаче най-вече завист предизвиква именно замръзналата земя
цитирай
5. blog13 - Общо взето глупости говориш, не...
08.02.2023 18:35
Общо взето глупости говориш, незнайно с ква идея, а целта както винаги е ясна - да се намери под вола още едно теле, да се докаже, че Русия има големи проблеми с огромната територия, от която няма полза - и за това, я по-добре да я даде на тия които сега я нападат с цел да я освободят от това бреме.
Случайно да си чул отнекъде, че едната от двете фундаментални теории, които господстват в почвознанието е на Докучаев? Тая именно теория е възприета и в България. Руснаците сигурно не разбират нищо от почвознание, а ти сега ще им обясниш. Че им обясниш и геополитиката - случайно да знаеш, че геополитиката е възникнала именно в Русия. От картографията на руските военни. Чак после иде и Макиндер, от тая база на руските картографи.
И най-големите шахматисти са също руснаци. Абе къде си тръгнал с тия два леви крака?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457404
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031