Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2022 14:18 - Как ще се раздели Света на Запад и Изток
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1981 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В Сблъсъка на цивилизациите Хънтингтън описва Запада като доминираща над останалите 8 големи цивилизации. Към днешен ден се очертава конфликт между разширения политически обединен Запад и аморфния и с неясни очертания Изток.
    Какво включва политическия Запад. Страните от НАТО и ЕС, а също Мексико, Исландия, Швейцария, Израел, Тайван, Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия. Запада залага основно на индивидуализма и го издигнал в култ. Но част от Запада са и 3 държави в които индивидуализма е като цяло изключен. 
     Да се дефинира Изтока е значително по трудно. Тук ще се опитам да го направя, като използвам цивилизационни характеристики. Изтока е преди всичко колективистичен, но колективизма са разбира по различен начин от цивилизациите на изток. В исляма важи правилото аз и брат ми срещу братовчедите, ние и братовчедите срещу селото, селото срещу съседното село и т.н. В Китай под колективизъм се разбира няколкото съседни двора, които са били заедно данъчно задължени в миналото, в индуизма водеща е кастата, а чужденците са извън кастовата система. И така на подредения и в значима степен Запад се /ще се/ противопостави един аморфен , трудно постигащ обединение Изток. 
    Нека пристъпя към описание на Изтока /тук изброяването е по-трудно/. Еманацията на Изтока е ШОС, но това е организация с много тесни цели. Друг аватар на Изтока и БРИКС, но това е по-скоро политически клуб отколкото икономически съюз. 
     И така нека приемем, че ядрото на Изтока се формира около ШОС, който е по-ясни граници и по-близо до политически блок.  Тоест можем да очертаем Изтока използвайки картата на членките на ШОС. 

image

   Ако не виждате цялата карта чукнете върху нея.

      Ако приемем тази теза Изтока се състои от 9 страни от ШОС плюс още ... кой , това е трудната задача?  Кой иска да е част от Изтока и да не е част от Запада.  Това е трудна задача, но нека се вгледаме в тези които искат да са в ШОС или близо до него. Това са Египет, Саудитска Арабия и изненада Турция. И така Турция хем е част от Запада хем иска да принадлежи на Изтока.  Но това не е учудващо като се имат предвид цивилизационните и характеристики. Турция е раздвоена държава, принадлежи на една цивилизация а иска да е част от друга. 
   Сега да видим кой може да бъде привлечен от Запада и кой от Изтока. Първа цивилизационно кои са близо до Запада. Това са Латинска Америка, Субсахарска Африка, Украйна, Молдова, Грузия, Филипините /основно католическа/ и донякъде Виетнам и Папуа-НГ.  Този списък може да бъде разширен със страните от Магреба, Западна Африка и Внимание Индия...
     Естествено ще има държави , които ще провеждат политика противоречаща на цивилизационния корен. Ще изброя някои - Бразилия, Венецуела,  Дълъг списък от Африкански държави , начело с Кения, Танзания, Етиопия, Уганда , Ангола и т.н. 
     Освен тях на Изток гледат и Ирак , Сирия , Афганистан , Йемен, Туркменистан и Бангладеж. 

      Остана една много важна група страни, които цивилизационно са в Изтока, но според мен няма да се присъединят към него. Става дума за страните от АСЕАН.  Тук трябва да се има предвид това , че тези страни обекновено взимат решение анблок, което да ги удовлетворява в някаква степен. Това е организация в която страните-членки принадлежат на различни цивилизации и са свикнали да вземат колективни решения. Това е един умален модел на едно бъдещо ООН, където ръководителите са свикнали да балансират много и противоречиви интереси.


 




Тагове:   Изток,   Запад,   АСЕАН,


Гласувай:
1



1. blagovesteliseev - доминирал е някога
04.10.2022 14:45
ОТ преди 70 години благодатта на Бога над лаодикийската църква е вдигната, а самата църква изповърната - избълвана. Същото става и с държавите, в които лаодикийската вяра преобладава - претостантските държави.
цитирай
2. radostinalassa - Изпуснал си най - главната цивилизация, чиито родоначалници са българите...
04.10.2022 16:44
Как е възможно това? пълна разруха.
цитирай
3. radostinalassa - Прокси аватар ни е Русия...
04.10.2022 19:41
Глътна си граматиката или я няма?
цитирай
4. barin - Здравей, Здравко. Все по-силно се ...
07.10.2022 06:57
Здравей, Здравко. Все по-силно се чувства разделянето. Не може да избягаме от двуполюсния модел
Поздрави!
цитирай
5. zdravgr - Уважаема Радостина,
12.10.2022 14:39
radostinalassa написа:
Глътна си граматиката или я няма?
С радост констатирам, че писането е силната ти страна. Ясно съм написал, че България като част от ЕС е в Запада, а Русия, като член на ШОС е част от Изтока.
цитирай
6. radostinalassa - Говорим за цивилизационно ниво
12.10.2022 20:24
Ние не сме западняци и няма да бъдем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457541
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031