Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2022 13:35 - Капана на Тукидид и САЩ/Китай
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Преди 10 г излиза статията на Греъм Елисън с такава теза , която се превръща в книга станала бестселър.  Името на книгата .е  Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap?  .  В последствие сериозните анализи на книгата намират много пукнатини и недостатъци в защитата на тезата на автора. Повечето недостатъци са свързани с непознаването на  историята на Европа и на фините механизми на баланс на силата на континента. 
   Тезата на Тукидид е зад причините на един конфликт се крият основания свързани с това , че западащата политическа сила търси повод да не позволи на изгряващата да надделее, като това обикновено е основната причина за военен конфликт между тях. 
    В настоящето не е необходимо да посочваме западащата и изгряващата сила. Нека се насочим към техните цивилизационни характеристики. 
    Нека да си представим че щатите и Китай са представители на фауната. Очевидно е че поведението на щатите може да се опише като такова на едър хищник. Аз бих ги оприличил на лъв. Едрите котки нападат само когато шанса за успех е много голям. Обикновено жертвата е по-малка и относително беззащитна. Лъва не напада слон, носорог, хипопотам жираф и т.н. Тоест сред жертвите на щатите няма да видите, Иран, Пакистан, Бразилия, Индонезия, Индия или Китай. 
    Но нека да опишем другата страна в капана на Тукидид. Китай е цивилизационна държава. Това е цивилизация, която много малко и много рядко използва войната като средство за разрешаване на спорове. Не случайно в настолната книга за войната на Сун Дзъ се описват безброй начини да се избегне войната. 
     Китайското ръководство е наследник на политика, която поставя войната много назад в средствата за решаване на споровете. Тук искам да обърна внимание на последната война, която Китай води. Пез 1979 Китай нападна Виетнам. Какво означаваше това. Това беше послание, адресатът на който беше САЩ. Китайското ръководство искаше да им каже ние сме с вас готови сме да работим, очакваме Вашите инвестиции и вашия пазар.
     Щатите разбраха посланието и същата година вече работеше първата свободна икономическа зона в Шънджън. Само да напомня, че когато се открива първата чужда инвестиция града има население колкото Велико Търнво, а сега има население колкото 3 Българии.
      Сега обаче ситуацията е съвсем друга. Щатите поне от 4 години използват ветрило от механизми за сдържане на икономическия ръст на Китай. В изследването на Елисън в 12 от 16 случая такова противопоставяне е свършвало с война. 
    Да се опитаме да опишем за и против в сегашната ситуация. 
    Против войната, са цивилизационните характеристики на Китайската цивилизация. Желанието проблемите да се решават без война, най-често с разумно управление на привилегии. Има и още нещо, ако Китай премине през тозе конфликт след едно десетилетие заради мощната си икономика  до такава степен ще е изпреварил щатите, че войната ще стане безмислена. Китайскта индустрия и сега е почти два пъти по-голяма от американската , а към 2030 ще е над 3 пъти по-голяма. При такова съотношение победителя е предизвестен.
    Гледната точка на щатите е доста по-различна. Щатите със сигурност не искат голяма война, която би потопила световната икономика в дълбока рецесия. Те искат да уязвят Китайската икономика без да пострадат. Доколко това е възможно при изключително преплетените финасови и индустриални вериги. Според мен ще бъдем свидетели на ескалиращо "Голямо Разделяне". Първоначално високите технологии ще бъдат под натиск за изтегляне от Китай. Ще започнат забрани и санкции за тези които инвестират или работят там На това вече сме свидетели. Заради санкциите китайският експорт на чипове, вече е под нивото от 2018 г. След това ще станем свидетели на завишени мита на стоки за които САЩ твърдят , че са обект на промишлен шпионаж. Постепенно към тях ще се присъединят Британия ,ЕС, Япония и Южна Корея. 
    Но къде ще свърши това. Моята теза, е че щатите ще ескалират споровете, а Китай ще води политика на деескалиране. Ако погледнем на спора чисто географски ще видим, че има две много слаби места. Първото е Тайван, където щатите ще се опитват да подмамят Китай, по начина по който подмамиха слабонервния Путин. 
    Второто е Корейския полуостров. Тук Китай ще се стреми да сдържа Ким без да спира да го подкрепя, което задача която през вековете е била обичайна за китайските управници. 
    Дали другаря Си ще нападне Тайван?  
   Това е въпрос, на който е трудно да се отговори.
    Но да предположим, че се случи. Това ще развърже ръцете на щатите и ... ето Капана на Тукидид в действие. Ако другаря Си прояви мъдрост и отложи решението си за след 2030 г очевидно , е че шансовете на Пекин за успех биха били много , много големи.










Тагове:   китай,   сащ,   Тукидид,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457491
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031