Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2022 17:12 - Какви са икономическите загуби на ЕС от войната
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 2231 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Преди време писах за загубите на Русия, но нека да видим ЕС. За щатите не ми се пише, те като световен хегемон печалят от всяка война особено от тези в Европа. 
   Първо да видим къде губи ЕС. Към днешна дата ЕС плаща повече за енергия. Но колко повече? Примерно към днешна дата цената на петрола е незначимо по-ниска от началото на войната- Въглищата са над 2 пъти по-скъпи а природния газ примерно 10 пъти. Инфлационнния импулс на другите продукти съществува, но  част от него облагодетелствува ЕС, така че няма да го разгледам.  Но да започнем от най-голямото - вноса на природен газ. Бруто консумация 550 млрд куб. м. Внос от Русия -155 млрд. Към днешна дата е намалял на на 35-40 млрд или средномесечно - 3-4 млрд. При цена около 1000  долара за 1000 куб м. - около 4 млрд за Русия и примерно 40 млрд за други вносители основно Норвегия. Внос на въглища - 100 млн т от Русия половината с разлика в цената преди войната около 100 долара за тон. Това е ЕС плаща 10 млрд повече годишно . Тоест към днешна дата тези два продукта струват на ЕС около 45 млрд на месец. Колко много е това - при бюджети на страните -членки около 5,5 трлн това е даваме 12% ОТ БЮДЖЕТИТЕ за завишени разходи в следствие на войната.  Ако приемем , че останалите продукти обект на външна търговия са в баланс внос износ то това са загубите на ЕС от войната (това не е съвсем вярно външната търговия на ЕС е профицитна). 
     В пресата срещах оценки за 100 млрд на месец, но те касаят повишените разходи без да коментират завишените приходи от войната. 
     В тази оценка не са включени бъдещи загуби от войната, някои от които могат да бъдат много високи. Щи бъдат засегнати цели отрасли. Сещам се за следните - всички енергозависими производства - леяри основно на алуминий, който ще продължи да се мести в Норвегия, цинк (тук ще пострадаме) , желязо и стомана (Германия) цимент, стъкло (тук загубите ще са в % а не в пъти) и др. Ще пострадат и торовете, но Девня ще пострада по-малко заради вноса на амоняк. Да припомня, че торовете в Европа са съсредоточени в Норвегия заради евтиния газ. В други страни от ЕС май торове няма да има въобще. Списъка със загубите в близко бъдеще може да бъде продължен още. 
   Сега нека се обърнем към загубите/печалбите в по-далечно бъдеще. Особено силен ще е натиска върху цените на хранителните продукти. При силно зависими от Русия доставки на торове, можем да очакваме повишена инфлация в целия сектор на производството на храни. Русия вече декларира , че ще изнася торове за приятелски държави. Това значи, че ЕС ще трябва да разчита на Норвегия или внос от САЩ/Канада. Като цяло ще има спад на производството на храни, това ще ускори рязко инфлацията тъй като при храните тя е податлива на малки дефицити. 
   Вероятно производството на храни в Русия рязко ще се повиши, което ще даде още едни лост за влияние на Кремъл.
   Най-общо можем да очакваме висока инфлация в ЕС за 2023 но по-ниска от тазгодишната.
  Ще имаме и трайно високи лихви. 
   Всички тези фактори мога оценя като значително по-слаби от санкциите срещу Русия. Там икономическата болка ще доведе до по-голям спад и Русия ще се върне на нива 2005-6 г по БВП или дори по-назад. Дали си струва - отговорете си сами...



Тагове:   ес,   инфлация,   загуби,   разходи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 461558
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930