Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2022 21:56 - Още едно посвещение на уважаемия merlin1968 и танкерите
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1077 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 26.03 публикавех пост с подобно заглавие и получих следния коментар  "Значи, повтарям бавно - Е С, н е е с п р я л д а к у п у в а р у с к и п е т р о л. Така дали е по-разбираемо? " от цитирания по-горе блогер. И тъй като търговията  с петрол е дейност изискваща много време смятам да допълня с нови данни старата тема. Та Брюкселските зелки им трябва много време да вземат решение и още повече за да го приложат. За повече от месец се случиха доста неща на този пазар. Ще се опитам да обощя новото състояние на руския добив на петрол. Добива на пертол е дълговременна дейност и не може да го спираш и пускаш като кран на домашна мивка. Та в момента Русия има много , ама много петрол. Качалките не могат лесно да бъдат спрени и в резултат на това са пълни всички хранилища на петрол и всички достъпни танкери. В един пост пожелах успех на руските търговци на петрол при сделките им с Индия. И наистина след дискаунти от 30 долара на барел индийците с радост закупиха известно голямо количество руски петрол, но те не могат да купупват руски петрол до размера на консумацията си. Причините за това са много, имат договори, нямат свободно място в хранилищата и най-важното, руснаците предлагаха основно тежък уралс, а рафинериите са настроени за лек близкоизточен и пренастройкта е скъпа /десетки млн долари за рафинерия/. В подкрепа на тезата ми ще цитирам статия  Как Русия се бори с упадъка на петролната си индустрия https://www.investor.bg/energetika/518/a/kak-rusiia-se-bori-s-upadyka-na-petrolnata-si-industriia-351389/ на Бойчо Попов, който е опитен редактор и е чест гост на една от телевизиите. 








   
   За по-искушените ще напомня за прогнозите си , че след няколко месеца, руските търговци ще разширят пазара си. Но тук има едно голямо НО от руския паза се оттеглиха над 10000 западни специалисти по сложни механизми на добив на петрол и средносрочно добива ще падне. Тоест сега всички констатират спад на добива по търговски причини, а след това причините ще станат технологични и дори спада може да се задълбочи. Още по-интересно ще стане, ако Русия поиска да продава в рубли. Но след успешния опит да търгува в рубли газа съм сигурен, че биха стигнали до подобна идея само след тежък запой. И тъй като Русия има силни позиции на продажбата на петролни продукти да им пожелаем успех в тази област стига рубла /пардон котка/ да не им мине път..





















Тагове:   петрол,   Русия,   рубли,   рафинерии,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Уважаеми, не е никакъв проблем да се ...
03.05.2022 23:29
Уважаеми, не е никакъв проблем да се спират т.н. качалки те, даже се програмират и по този начин се регулира добива. В едно находище могат да се спрат всичките и това се прави съвсем умишлено.

За т.н. "настройки" на рафинериите то самият термин е неуместен, то и аз съм забелязал, ще се използва от "специалисти" специализирани по политическите или геополитическите теми. Всъщност рафинериите са най ефективни когато извличат по-широка гама от нефтените деривати, икономиката се нуждае не само от светли горива а и от масла, ботуши, място и т.н.
Точно заради това се използва смес от лек и тежък петрол иначе светли горива могат да се добиват и тежък петрол но икономически най-изгодно за икономиката е смеската.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 461038
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930