Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2022 12:45 - Защо англосаксонците са неприемливия хегемон
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1830 Коментари: 12 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В един предишен пост, бях цитирал кратко и точно описание на доминацията на Хегемона.   https://thebulgariantimes.com/%d0%97%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d0%b2%d1%8f%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%a1%d0%90%d0%a9/?fbclid=IwAR16xV7Du65nRnoayamqlNNCYEPwxyFCosBAdkGkJyoHBs8uMC_-uuxCYYI    

До седемдесетте икономиката на хегемона беше здравословна и динамична без големии дефицити и достатъчно добър ръст. Какво се случи след това. ФЕДа постепенно попадна под контрола на еврейски управители. Само по себе си не е кой знай какъв проблем да бъде управляван от евреи. Проблема , че те защитаваха интересите на глобалните банкстери /терминът доби гражданственост след това/.  Постепенно дефицитите на американския бюджет нарастнаха до фантастичните 4 трлн годишно. Това означава, че администрацията на Байдън харчи 10 000 000 0000 на ден повече отколкото са приходите в хазната. Опасно ли е това за нас като американски съюзници. Ако това беше краткосрочен импулс за ЕС и за другите американски съюзници нямаше да има проблеми. Ситуацията обаче не е такава и в резултат на постоянните дефицити на американския бюджет. Федералния дълг надмина отдавна БВП и се е устремил бързо нагоре. Ако задлъжняването на амека продължи без да се ускорява след около 4-5 години ще бъде повече от два пъти над БВП, а след още 2-3 години ще надмине съотношението на Япония /което е най-лошото сред развития свят - над 250%/. Всичко добре , но как ЕС е свързан с този проблем. Това е най-късия път САЩ да загубят ролята си на световна свръх сила. Ако това се случи световната икономика ще потъне в дълбока стагнация. Без американския пазар сме осъдени на дългосрочен нисък растеж и дълъг списък от икономически проблеми, като ниски цени на важни експортни продукти на ЕС, ниско платежно търсене на машини, автомобили и предмети на лукса. 

      Какво ще се случи когато САЩ престанат да бъдат свръхсила. Ако само започнат да намаляват военните си ангажименти към съюзниците, това ще е най-малкия проблем. По вероятна е мащабна икономическа имплозия. След нея ще последват граждаски вълнения, които може да предизвикат гражданска война. Това ще предизвика отказ на американските военни ангажименти към съюзниците. Доколко вероятно е такова развитие. Аз виждам такава симптоматика  например погледнете Япония. Там върви с пълен темп военно строителство , което да зъщити Япония дори без американския военен чадър. Япония има вече 4 хеликоптероносача, които са конструирани така , че да бъдатлесно преустроени в самолетоносачи. ЕС очевидно изостава от тренда. Ние трябва да подкрепим Франция в желанието и да има европейска независима от НАТО военна сила. Не трябва да допускаме икономическия водовъртеж , който ще се получи от имплозията на американската икономика да ни повлече към дъното. Американските елити са млади и арогантни и нямат история на дълги и трудни борби за разлика от европейските. 

       Трябва ли ни още американската доминация. Ами при съществуващия глобален риск от икономическа и военно политическа имплозия - не , ни трябва. Преди време гледах описанието на смяната на хегемоните в света. След кратката Холандска хегемония някъде към 1895 г идва британската. За мен британската хегемония настъпва по-рано , след 7годишната война, но преди признаването на американската независимост - някъде към 1780 г. След това през 1944 г с Бретън УУдската спогодба идва американската Хегемония. 

    Първите десетилетия, Хегемона води здравословна икономическа политика, като стига до там да има почти 50% от индустриалната продукция на света, но след това затъва във войни и не висок икономически растеж, който отвремето на Рейгън е компенсиран от сравнително големи дефицити, които при Тръмп и Байдън експлоадираха. 

      За мен САЩ са неприемлив и опасен хегемон, не само заради бъдещите рискове от икономическа имплозия, но заради опасната политика, на раздухване на конфликти.
Много е вероятно някъде към 2028-2030 г САЩ да обявят частичин или цялостен фалит по федералния дълг. 

       Икономическия допинг, който е получавала световната икономика, ще изчезне и ще окаже, че световната икономика а тази ЕС ще загуби цели пазарни сегменти и ще се окажем пред тежка криза.
        Да се надяваме, че дотогава, ще си напишем домашните, а не да взимаме екстрени решения като при Украинската криза. 
Това означава да изградим независима и конкурентна енергетика, а не да се занимаваме със зелени сделки и др необосновани тези. ЕС трябва да е и независима фармация и да може да устои на турболенциите, които ще последват вероятния бъдещ американски икономически срив.

        Дали към цитираната от мене дата ще има американска имплозия. Въпреки, че е много вероятна не е сигурно, че ще има такава. Американската индустрия има огромен новаторски потенциал, който ако успешно бъде включен в изгражане на индустрия 4.0  ще отложи значимо далеч в бъдещето икономическите проблеми. Същевременно прилагането на Индустрия само в рамките на златния милиард, ще ни позволи да намалим рисковете свързани с ръста на китайската икономика.


Тагове:   сащ,   ЕС,   хегемония,   Индустрия 40,


Гласувай:
1



1. blog13 - цитат: " До седемдесетте ...
28.03.2022 13:04
цитат: "
До седемдесетте икономиката на хегемона беше здравословна и динамична без големии дефицити и достатъчно добър ръст. Какво се случи след това. ФЕДа постепенно попадна под контрола на еврейски управители. "

Наистина какво се случи, след началото на седемдесетте, уважаеми господин тинейджър? Особено, като се има предвид, че Фед си е бил винаги под контрола на евреи? Еми случи се това, че поетият от САЩ ангажимент да обменя всеки 35 долара които му бъдат занесени срещу точно една унция злато, бе отменен от Никсън. Т.нар. "златен прозорец" бе затворен. Причината е, че преди това в продължение на две десетилетия, САЩ злоупотребиха с печатането на долари. Нещо повече - те бяха злоупотребили още преди края на Втората световна. А натрупаната доларова инфлация бе изнесена от САЩ, чрез плана Маршъл. Впоследствие, Де Гол и други държавници разбраха, че доларът се обезценява и започнаха да карат цели кораби с долари в САЩ и да искат равностойноста им по курса определе от Бретън Ууд. В един момент, САЩ се отметнаха от поетия ангажимент. Това обаче стана, след като те си вързаха гащите. Т.е. САЩ успяха да убедят Саудитска Арабия, че ако не приема единствено и само американски долари срещу своя петрол, ще й спретнат преврат - ама не такъв като в Украйна, а много по-кървав. Т.е. такъв като в Либия, където на Кадафи не знам кво там му беха направили, защото е отказал да приема долари за петрола си.
След Саудитска Арабия, останалите държави от ОПЕК, се договарят със САЩ за същото - не приемат ли само долари за петрола си - преврат и бесене на тия които не слушкат.

цитирай
2. get - До 1. blog13 - Ще ли ни обясните - Следното?
28.03.2022 15:08
blog13 написа:
цитат: "
До седемдесетте икономиката на хегемона беше здравословна и динамична без големии дефицити и достатъчно добър ръст. Какво се случи след това. ФЕДа постепенно попадна под контрола на еврейски управители. "

Наистина какво се случи, след началото на седемдесетте, уважаеми господин тинейджър? Особено, като се има предвид, че Фед си е бил винаги под контрола на евреи? Еми случи се това, че поетият от САЩ ангажимент да обменя всеки 35 долара които му бъдат занесени срещу точно една унция злато, бе отменен от Никсън. Т.нар. "златен прозорец" бе затворен. Причината е, че преди това в продължение на две десетилетия, САЩ злоупотребиха с печатането на долари. Нещо повече - те бяха злоупотребили още преди края на Втората световна.
...
А натрупаната доларова инфлация бе изнесена от САЩ, чрез плана Маршъл.
...
Впоследствие, Де Гол и други държавници разбраха, че доларът се обезценява и започнаха да карат цели кораби с долари в САЩ и да искат равностойноста им по курса определе от Бретън Ууд. В един момент, САЩ се отметнаха от поетия ангажимент. Това обаче стана, след като те си вързаха гащите. Т.е. САЩ успяха да убедят Саудитска Арабия, че ако не приема единствено и само американски долари срещу своя петрол, ще й спретнат преврат - ама не такъв като в Украйна, а много по-кървав. Т.е. такъв като в Либия, където на Кадафи не знам кво там му беха направили, защото е отказал да приема долари за петрола си.
След Саудитска Арабия, останалите държави от ОПЕК, се договарят със САЩ за същото - не приемат ли само долари за петрола си - преврат и бесене на тия които не слушкат.



- Къде бе "изнесена" съветската военна инфлация - комулирана в руската военна рубла? След втората световна война.
цитирай
3. zdravgr - Уважаеми блог 13
28.03.2022 17:14
напълно съм съгласен с тезата , че САЩ са били в дефолт по отношение на задълженията си в злато. И Британия и САЩ са злоупотребявали с това , че имат резервна валута, това не трябва да ни учудва. Ако една държава има сплотено и неподдаващо се на външни влияния общество, то за нея външен натиск не е страшен. И въпреки това САЩ за мен са неприемливия хегемон , коъто има пред себе си риск от икономическа катастрофа и възможна гражданска война.
цитирай
4. blog13 - 1.
29.03.2022 11:47
get написа:
Къде бе "изнесена" съветската военна инфлация - комулирана в руската военна рубла? След втората световна война.
цитирай


И що требва да ни интересува тоя въпрос? Да не би сега, валутата хегемон, която е в голямо количество, поради което е време за парична реформа да е рублата?
Да не би СССР след Втората световна да е обявил на някоя конференция, че в резултат на двете световни, СССР притежава над 70% от световното злато?
Да не би рублата да е била обявена от подобна конференция за валута хегемон?

СССР понесе най-тежките щети от Втората световна. След това в неговата сфера на влияние попадна най-бомбардираната и унищожена от англо-американците част на Германия. При такава ситуация, фиатните пари над реалната икономика са загубили и без друго стойността си - изобщо валутната система. Разрушена е икономиката - разрушена е и финансовата система. Не случайно, американците са обрали златото на света (на съюзниците си, към които изпращат разни неща по линия на ленд-лиза) - защото те искат срещу доставките си, единствено и само злато. Не хартиени пари.
По време на войната, и известно време след нея, е имало купонна система. Щото е война.
А фиатните пари, винаги, както повторих сто пъти вече на различни места, в историята на човечеството, колкото пъти са били налагани, толкова пъти са се обезценявали до нула, и след това следва задължителен рестарт, чрез парична реформа.

цитирай
5. blog13 - 2.
29.03.2022 11:50
След втората световна имаш разрушена икономка на на Европа. Най-вече на Източна Европа. При такова положение, парите които имат стойност са златото. Нищо друго. Доларът е върху икономиката на САЩ, която не е разрушена и която е обрала златото на воюващите съюзници.

Следователно, какво се опитваш да сравняваш - разрушената от войната икономика с незасегнатата от войната икономика. С цел да ми изкараш какво – че СССР след войната е бил също толкова подъл, колкото са били САЩ? Или дори повече? И, видите ли, СССР нас ни е измамил. Съветските войници са обрали кокошките на българите, и българите още го помнят това мародерство. А че именно СССР изнесе войната, че даде 25 милиона? Е войната е война - а ти си мислиш, че ще бъдеш незасегнат, докато други гинат? Не мисля, че българите по време и след войната са били толкова наивни. Сегашните можеш да ги баламосваш с подобни изкривени логики. В резултат на което, ето виждаш, войната пак почва. Пак бой по китарката. Дано щетите да са пак само кокошките.
цитирай
6. get - До 5. blog13 - 2. Отново, неподкрепено С ФАКТИ ПРАЗНОСЛОВИЕ? От което и ... ?
29.03.2022 13:01
blog13 написа:
След втората световна имаш разрушена икономка на на Европа. Най-вече на Източна Европа. При такова положение, парите които имат стойност са златото. Нищо друго. Доларът е върху икономиката на САЩ, която не е разрушена и която е обрала златото на воюващите съюзници.

Следователно, какво се опитваш да сравняваш - разрушената от войната икономика с незасегнатата от войната икономика. С цел да ми изкараш какво – че СССР след войната е бил също толкова подъл, колкото са били САЩ? Или дори повече? И, видите ли, СССР нас ни е измамил. Съветските войници са обрали кокошките на българите, и българите още го помнят това мародерство. А че именно СССР изнесе войната, че даде 25 милиона? Е войната е война - а ти си мислиш, че ще бъдеш незасегнат, докато други гинат? Не мисля, че българите по време и след войната са били толкова наивни. Сегашните можеш да ги баламосваш с подобни изкривени логики. В резултат на което, ето виждаш, войната пак почва. Пак бой по китарката. Дано щетите да са пак само кокошките.


- От което и ПОКАЗАТЕЛНО - ЗА ВАШАТА ПРИСТРАСТНОСТ - громейки ИМПЕРИЯТА САЩ ? Забравяте(Защо?), че СЛЕД ЯЛТЕНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ(и постигнатите там СПОГОДБИ м/у "великите") - ние попаднахме В СФЕРАТА НА ВЛИЯНИЕ на Русия?
- Питах ви КОНКРЕТНО ЗА СЛЕД ВОЕННАТА РУБЛА, тоест валутната реформа в СССР - когато Сталин, определя курс на Рубла спрямо долар в съотношение: 4 към 1$ - реално ли е това според вас.
- Именно ПОРАДИ ТОВА СЪОТНОШЕНИЕ/Курс на рублата спрямо долара - се яви ПРЕЦЕДЕНТА, политическото убийство криещо се зад "Процеса срещу Трайчо Костов". ... засега няма да се спирам за предпоставки НАЙ-ВАЖНАТА ОТ КОИТО Е ... По какви(реални ли) СССР ни плащаше за ИЗНОСА НА БЪЛГАРИЯ - предимно в този СССР?
- Защо не искате ДА ОСМИСЛИТЕ, ЧЕ ТАКА ИДИОЛОГИЧЕСКИ ОБГРИЖВАНИЯ от вас СССР - В същността си бе ВТОРАТА ИМПЕРИЯ(след САЩ) в ДПУПОЛЮСНИЯ следвоенен свят?!
цитирай
7. blog13 - 1.
29.03.2022 13:13
get написа:


- От което и ПОКАЗАТЕЛНО - ЗА ВАШАТА ПРИСТРАСТНОСТ - громейки ИМПЕРИЯТА САЩ ? Забравяте(Защо?), че СЛЕД ЯЛТЕНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ(и постигнатите там СПОГОДБИ м/у "великите") - ние попаднахме В СФЕРАТА НА ВЛИЯНИЕ на Русия?
- Питах ви КОНКРЕТНО ЗА СЛЕД ВОЕННАТА РУБЛА, тоест валутната реформа в СССР - когато Сталин, определя курс на Рубла спрямо долар в съотношение: 4 към 1$ - реално ли е това според вас.
- Именно ПОРАДИ ТОВА СЪОТНОШЕНИЕ/Курс на рублата спрямо долара - се яви ПРЕЦЕДЕНТА, политическото убийство криещо се зад "Процеса срещу Трайчо Костов". ... засега няма да се спирам за предпоставки НАЙ-ВАЖНАТА ОТ КОИТО Е ... По какви(реални ли) СССР ни плащаше за ИЗНОСА НА БЪЛГАРИЯ - предимно в този СССР?
- Защо не искате ДА ОСМИСЛИТЕ, ЧЕ ТАКА ИДИОЛОГИЧЕСКИ ОБГРИЖВАНИЯ от вас СССР - В същността си бе ВТОРАТА ИМПЕРИЯ(след САЩ) в ДПУПОЛЮСНИЯ следвоенен свят?!


С последното изречение съм съгласен. СССР бе втората империя след САЩ. Резултатите от двете световни, които бяха двете серии на един и същи филм са три(ма): 1. Победа на американизма; 2. Победа на комунизма: 3 Победа на циноизма.

Относно това, че СССР ни бил плащал по-малко за износа, т.е. той ни бил прецакал - това са пълни глупости. Фактите са, че именно по времето на соца в България бе реализиран най-големия икономически растеж за всички времена в 1300 годиншната й история. Това може да се види, не по БВП, а по Нетния продукт, остнал от времето на соца. Това е построеното през соца. Къде е нетния продукт, след соца - никой не говори за него. За сметка на нетния продукт на соца, има и в постосоца. Има и да го трошат. А за растежа на българската икономика, веднага след 45та, можеш да разбереш по построененото тогава. Вкл. от бригадирското движение, вкл. възстановяването на София от бомбардировките. Ако СССР ни е експлоатирал, как е бил реализиран тоя растеж?
цитирай
8. blog13 - 2.
29.03.2022 13:18
Била гулема мизерия, заплатите били малки. Ама точно в тоя период бяха построени над 90% от жилищата в които живеят българите и до днес. Па и спортът на България стигна до световно ниво. И образованието. Българите ходеха по два пъти на курорт. Построиха се няколко хиляди язовири, някои от които огромни. Плюс ВЕЦове, огромни заводи и т.н. Как всичкото това нещо се е случило, ако СССР е бил експлоатирал България? Парична реформа през соца е имало два пъти, ако не се лъжа. Инфлация през соца е имало. И даже в момента на падането на соца, голямото количество депозити на гражданите в банката са били инфлационни. Но впоследствие, те бяха обезценени много повече, защото бе разрушена реалната икономика, а други реални ресурси започнаха да се източват систематично. И се изнасяха към ЕС и САЩ, а не към Русия. Вкл. работната ръка. А не само зърното.
цитирай
9. blog13 - 3.
29.03.2022 13:28
Значи, Втората световна свършва. Световната йерархия е най-отгоре е САЩ. СССР е под него. В един момент, САЩ завзема територията на соца с перестройката. Това означава завземането на ресурсите на соца, което е най-големият грабеж в световната история. Главният инструмент на тая операция беше завземането на валутната зона на соца от долара. Тоя процес почва с корекомите и заемите в долари. И окончателно е внедрен, когато Горбачов обявява, че руските ресурси ще се продават на страните членки на СИВ в долари. Т.нар. твърда валута. А оня ден даже слушах три минути началото на някакво интервю с некакъв експерт, който наговори за малко време много дивотии. Една от които беше, че валута е само доларът, но не и рублата.
Та валутната зона на долара изкуствено се разраства над все по-голяма част от световния пазар. Това е за сметка на останалите валути, които му правят място, обезценявайки се. Т.е. това ти е система на валутна йерархия. Т.е. от фиатни пари - и това е главният порок на системата. Тоя порок, разбира се, че не е само в САЩ. Той е и в соцлагера. Но фиатните пари служат, да бъде облагано обществото. Хегемонът не е СССР. А е САЩ. И като такъв, той е главният световен диктатор. Съответно,когато дойде неизбежният момент за парична реформа на световната валута, трясъкът ще бъде по-силен от всичко до сега. И виж как се случва - разширил се е доларът, защото рублата му е отстъпила руския пазар. А сега, рублата го изхвърля от руския пазар а и не само от руския. И голямото количество долари, сега къде ще се дене?
цитирай
10. zdravgr - Уважаеми блог13,
29.03.2022 15:02
Относно това, че СССР ни бил плащал по-малко за износа, т.е. той ни бил прецакал - това са пълни глупости. Фактите са, че именно по времето на соца в България бе реализиран най-големия икономически растеж за всички времена в 1300 годиншната й история. Това може да се види, не по БВП, а по Нетния продукт, остнал от времето на соца. Това е построеното през соца. Къде е нетния продукт, след соца - никой не говори за него. За сметка на нетния продукт на соца, има и в постосоца. Има и да го трошат. А за растежа на българската икономика, веднага след 45та, можеш да разбереш по построененото тогава. Вкл. от бригадирското движение, вкл. възстановяването на София от бомбардировките. Ако СССР ни е експлоатирал, как е бил реализиран тоя растеж? цитат ог блог 13.

Добре е да се изказвате поготвен.Най-големия икономически растеж България има между 1900-1911 , за това има стопанска история. При соца растежа беше различен, но рядко над 6% почесто между 3,5-5 %. Което разбира се е добър растеж при съществуващото ниво. Само, че има една много, много важна особеност, този растеж беше постиган с огромен преразход на ресурс, тоест Подобен растеж постигаше Германия с примерно 5-7% инвестиции, а ние с 12-18%. Цифрите ,които цитирам са близки до сп.редните , но не съвсем точни.
цитирай
11. get - До 8. blog13 - В момента ми изтъквате КУХИ ПОКАЗАТЕЛИ(оценъчни критерии) - Защото?
29.03.2022 16:05
blog13 написа:
Била гулема мизерия, заплатите били малки. Ама точно в тоя период бяха построени над 90% от жилищата в които живеят българите и до днес. Па и спортът на България стигна до световно ниво. И образованието. Българите ходеха по два пъти на курорт. Построиха се няколко хиляди язовири, някои от които огромни. Плюс ВЕЦове, огромни заводи и т.н. Как всичкото това нещо се е случило, ако СССР е бил експлоатирал България? Парична реформа през соца е имало два пъти, ако не се лъжа. Инфлация през соца е имало. И даже в момента на падането на соца, голямото количество депозити на гражданите в банката са били инфлационни. Но впоследствие, те бяха обезценени много повече, защото бе разрушена реалната икономика, а други реални ресурси започнаха да се източват систематично. И се изнасяха към ЕС и САЩ, а не към Русия. Вкл. работната ръка. А не само зърното.


Предприятията, които строяхме с ТЕХНИЧЕСКА, НЕ САМО ПОМОЩ А И СЪОРЪЖЕНИЯ от "братска" Русия ... вече бяха морално ОСТАРЕЛИ СПРЯМО СВЕТОВНОТО ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ!!! - А от това, по същността си БЯХА НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ а от това и НЕРЕНТАБИЛНИ!
- Именно СЛЕД "ДЕСЕТИ НОЕМВРИ" - това бяха основната група причини - множеството от тях "да спуснат кепенци" !
- Преди това единствено ни спасяваше, ЗАТВОРЕНОТО "НАТУРАЛНО" СТОПАНСТВО на бившия ЛАГЕР, не само икономически а и политически ... без значение, определението стоящо пред него!?
- Поради тези а и други неупоменати в поста ми, причини - БЪЛГАРИЯ, СТОПАНСТВОТО И ИЗОСТАВАШЕ, КАТО В ПОСЛЕДСТВИЕ ИЗПАДНА НА ДВА ПЪТИ ВЪВ ФАЛИТ !
- Това ако не знаете - моето не е спор с вас ... а по-скоро губи-време ... тъй като не искам ДА ГО ИГРАЯ "ментор"! Както би изглеждало, ако от моя страна започна да попълвам - СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ ТЕНДЕНЦИОЗНО демонстрираните при вас БЕЛИ ПЕТНА В ЗНАНИЯТА - по теми слабо познати ви!
цитирай
12. get - - А специално по отношение, ВАШАТА ИДЕЯ В ЗАГЛАВИЕТО ?
29.03.2022 16:45
zdravgr написа:

Защо англосаксонците са неприемливия хегемон


- За нас специално българите и България - САЩ са били ПО-ПРИЕМЛИВИЯ "ХЕГЕМОН"! ... от "двете злини - по-малката", както казва народа?
- Защото? Англо-саксонците ПЪРВО ОТПУСНАХА(захраниха с) ФИНАНСОВ ЗАЕМ НА ЕВРОПА - преди "да почнат да я стрижат" - чрез "плана Маршал"!

- За разлика от нас, частност България? Която не само излезе "обрулена и гладна" от Втората световна война! Но и така си остана - гладна ДОРИ И СЛЕД, като "започнаха да я стрижат", чрез "братската помощ" от СССР ?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457400
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031