Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2021 16:43 - Защо Британия напусна ЕС
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1554 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Китайското разбиране на историята е с ключово понятие - цикличност. Според британците историята се развива линейно. Когато Британската империя приближава своя връх , връх има и британската наука. Бремето на белия човек, трябва да бъде анализирано, обяснено , прогнозирано, но не и споделяно.. Може би мъничко с Франция, обяснено на Америка , с цел Германия да бъде изолирана а Русия наказана. Но да се върнем на Британската наука, която има за цел да прогнозира бъдещето на света и Империята. Развиват се всички науки , които трябва да обслужат това бъдеще. И ето Британия е пред разпад, но разпада може да бъде управляван. И о чудо след 2015 изведнъж света започна да се променя. Световния хегемон тръгна бързо надолу, появиха се претенденти, заговори се за многополярен свят и изведнъж пред Британия се откриха светли хоризонти. Британския елит въоръжен от британската наука започна да търси ново място под слънцето. Но , Брюкселските окови пречеха и ... ето ти Брекзит. Британците послушаха кралицата, която взе страна на референдума. Да не би от Брюксел да се надяваха да получат отвъдморските територии като зестра и да ги включат в зоната на еврото. Не, британския елит винаги разумно е преценявал възможностите и ресурсите. 
Хитлер е обичал да казва, че в края на 19 век британците са контролирали Индия само с 4000 анлийски войника при над 300 000 000 население. Тоест, ако индийците се изплюят ще ги издавят. Ако руснаците владееха Индия, щяха да го правят с 10 000 000 окупационна армия, индийците щяха да говорят на руски и в училищата дева нагари щеше да бъде забранена със закон и доре на хинди щеше да се пише с кирилица. Пред британската геополитическа мисъл се подредиха много въпроси. С кого да се съюзим и кого да контролираме. За мен е очевидно, че пред Британия възможностите са много разнообразни, но има ли доминираща? Възраждането на империята в стария формат но с нови цели е повече от примамливо. Империята има територия колкото Русия и почти същото население. Естествено Империята е доста по слабо въоръжена отстъпва  по стратегически въоръжения, по ядрена сила, по флот и особено по съхопътни войски. 
Видовета война могат да се разделят на 3 гореща война, търговски конфликт и идеологическа война. Империята е силна най-вече в търговията и цялата концепция за възраждане и разширение на влиянието се крепи на този ресурс. Но търговската война ще бъде подкрепена от Лондон като световен финасов център, лидерството във банковото и застрахователното дело. Като притежава световните застрохователи Лондон има пълна информация за  финансовите потоци и техните собственици. От тук до контрола въху тях има малък брой стъпки. Съвсем очевидно е , че Лондон не вижда бъдещето си в Европа, но и не вижда бъдеще за Брюксел. Вероятното бъдеще на Европа е проекта Новия Константинопол при който Европа е очаква бъдеще на музеен експонат. Британския елит не се вижда като музеен експонат. Възраждането на империята може да включва различни възможности. Например повторна интеграция на Индия, особено, ако Индия не успее да повтори бързия растеж на Китай и се окаже силно разочарована от мястото си в световната икономика. Тогава Империята ще предложи визия пари и възможности, каквито Делхи не може да предложи. Естествено преминава през повторно включване на индийския елит в имперския и ... разбира се увеличение на индийските студенти в Британия в порядъци. За мене този проект е малко вероятен защото Индия, е уверена в бъдещето си и не би влязла в чужди проекти. Да не забравяме, че индия е страна цивилизация и излъчва послания, като посланията идващи от вън се възприемат слабо. Друг възможен проект за Британия е  "усвояването"  на Франция , Испания и Португалия заедно със Западна Африка, която в Юга си е християнска и мюсюлманска на Север. При този проект, може да се пристъпи само, ако Франция бъде пречупена, а перспективите пред ЕС бъдат напълно загубени. Ако това се случи по улиците на Париж ще патрулират черни представители на частни военни компании , а мюсюлманите ще се приберат по родните си места. За французите такава перспектива дори след 20 години би изглеждала невероятна. 
  Контрола и усвояването на югозападна Европа и Западна Африка от Британия, е възможно само при световен политически катаклизъм с невиждани размери. Примерно остър въоръжен конфликт между САЩ и Русия или гражданска война в щатите. Естествено основата на такъв проект ще бъде Лондонския финасов център. Друг възможен британски проект е Новата Ханза. Съюз с ъс скандинавия, прибалтика  и Нидерландия. При вероятното бъдещо разделение на света на големи региони, тозирегион с население незначимо над 100 млн, не може да създаде устойчива икономическа зона. Не трябва да забравяме, че това е важна част от ЕС. 
Има още един проект който обаче, е по позитивен В него Британия става финасов център на лазурния ислям. И към днешна дата в Ситито работят банки по ислямското право. Тоест няма пречка Лондон да стане финасов центърна морските ислямски държави , преди всичко Индонезия и  Малайзия, но и Оман и страните от Персийския залив без Иран. И още една възможност за Британия да обедини арабските страни за защита от врагове като Иран, Турция и Израел. Към днешна дата това е малко вероятно, тъй като има устойчев Съюз между Египет и Саудитска Арабия, който може да разчита на ядреното оръжие на Пакистан за защита от Иран и Турция...
С това не се изчерпват всички възможности за Британия, но дават ясна предтава защо се случи Брекзит...



Гласувай:
1



1. barin - Здравей, Здравко. Британия си има ...
01.04.2021 16:51
Здравей, Здравко. Британия си има свои интереси в дългосрочна перспектива и си следва. Европейският съюз изглежда не се вписва в нейната концепция. Очаквах и други държави да се опитат да напуснат ЕС, но не се случи. Изглежда не могат да си го позволят. Франция и Германия са опората наЕС и основните държави там.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457508
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031