Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2021 13:47 - Сравнение Индия Китай
Автор: zdravgr Категория: Политика   
Прочетен: 1762 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще се опитам да сравня Индия и Китай. Наясно съм, че икономиката е водеща и Китай е с огромно предимство пред Индия, но динамиката на икономиката не е в полза на Китай. Развитието на китайската икономика е по скоро линейно , а индийската има скокообразно развитие. За последните 10 години растежа икономиките им е между 6 и 7 % , което не дава предимство на Индия, но Китай е доста по напред и това му позволява да поддържа превъзходството си БВП. Почти всички аналитици са склонни да прогнозират по голям растеж на Индия пред този на Китай. Само, че Индия е с много по ниска база и за да започне да настига Китай би трябвало да расте поне с 2% годишна повече от Китай, нещо което е малко вероятно. Естествено икономическия растеж зависи  и от културни фактори като религия, образование , склонност към иновации, разпостранение на диаспората и мн. др. Нека да се фокусираме върху цивилизационните предимства и недостатъци. И двете държави, са цивилизационни. Тоест създават и развиват собствени цивилизации и културен код. Но по силното послание идва от Индия. Китай е цивилизация на ориза, където основното е подражателство и качествено усъвършенстване  и повторение.. Това важи и за дъщерната японска цивилизация и е видимо и при корейците и виетнамците, които са част от китаичната цивилизация. Индия напротив е цивилизация на откритието и на постоянно търсене на новото. Всичко това се случва въпреки, че Индия не е индивидулистка като концепция. Но, ако ги сравняваме, Китай е много по колективистка култура и това е насаждано от първите държави в долината на жълтата река.  Индийската култура дава възможност за изява в областта на науката, но сковава обществото в кастова система. 
Ако сравним писмената култура ще видим и там, че индийската е по демократична и даваща повече възможности за изява. Всички хан китайци, които са над 91% от днешното население на страната ползват една и съща писмена система, макар че, озвучават йероглифите по различен начин особено в южната част на страната. Тоест днешните китайци, могат да четат различните вестници независимо къде се намират, но не могат да слушат едно и също радио в особено в южен Китай. В това отношение Индия е по-разделена. Всички индийци пишат на писмена система наричана абугида, която обаче, има различна графика за различните народи /щати/. Индийските щати обикновено включват еднакви или близки народи, докато китайските провинции, обратно са проектирани да разделят народите с еднакъв или близък език. Ако човек се вгледа в писмените системи на Индия, ще открие едно огромно разнообразие. Ако погледнем по отвисоко, като , че ли британците са все още тук и са ноложили на Индия, различни писмени знаци за да разделят държавата субконтинент. Един от руските геополитици Школников дава ясен механизъм за разделяне на Китай, което да започне с промяна на писмените системи в Китай, като в различните провинции, се въведат кирилица, латиница, монголска азбука, абугида или абджад. Когато анализаторите сравняват икономиките на Индия и Китай, неизменно опират до това, че Индия е демокрация, а Китай не. Според мен по-важни са механизмите на управление, а не демокрацията. Калпавата демокрация, може да докара неприемливи загуби. Поне половината от времето в което България е демокрация бе загубено от проблеми с демокрацията. За това точно този проблем не е от най-важните. При ясни цели и кадърна администрация , очевидно е чие ще е предимството. Религията е в състояние да сплоти обществото. В това отношение Индия е по монолитна. Около 82 % са хиндуисти и примерно 14% мюсюлмани. Същевраменно, ако се опитаме да намерим точни данни за религиозната структура на Китай, ще получим еднна странна картина. Явно тук манипулаторите от ККП не са единни и можем да прочетем, че будистите в страната са от 160 до 700 млн. В Китай  милионите за нищо ги нямат. Термините за религиозност в Китай са доста размити и се използват много общо. Същевременно някои апологети твърдят, че Китай до 20 години ще бъде най-голямата христианска държава. И в двете държави християните са над 50 млн. В Индия, можем да видим християни от нехалкедонските църкви, но също и протестанти и по-малко католици. Разнообразието в  Китай на християни също е налично поне от 1500 години. 
Но да се върнем към сравнението на икономиките. От написаното до тук може да се направи извода, че културната среда в Индия предполога по-добри мениджъри и дава известно предимство при малки и средни фирми. |Ако обаче сравняваме, големи проекти изискващи мобилизация и последователност в действията предимството е на страната на Китай. Не случайно в световен мащаб броя на старшите мениджъри индийци е много повече от този на китайците. Ако сравняваме по броя на специалистите в отделни области на науката, то индийците са основно физици, програмисти и математици, а китайците са основно химици и по-малко програмисти. 
Но нека да зъвърша сравнението с обективни цифри на БВП..

Китай    24,16 трлн USD
Индия     8,68 трлн USD
by GDP PPP
Китай   14,86 трлн USD
Индия    2,59 трлн USD
by nominal GDP
Като се има предвид еднаквото население и работна сила Китай е от 3 до 5 пъти по-голяма икономика от Индия. През 1990 Китай и Индия имат еднакъв брутен продукт, това е предимството на Китай е завоявано в последните 30 години, което одначава, че Индия трябва да си научи урока и да се възползва от предимствата си




Тагове:   китай,   икономика,   Индия,


Гласувай:
2



1. barin - Здравей, Здравко. Има общи неща ...
28.03.2021 07:24
Здравей, Здравко. Има общи неща между Индия и Китай. Понеже границата минава по високите Хималаи между двете държави има малко войни и са се обособили отдавна на мястото, на което са сега. Те са най-многобройни по население и икономиките им вървят нагоре. Китай обаче се отктоява в това отношение.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457598
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031