Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2020 16:24 - Още за Юстиниан и след него
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 1436 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Юстиниан наруши мира между римляни и изпрати конни отряди в Тракия.” Нека да припомним, че Юстиниан не знае, че според нашите историци Тракия не е българска.” Дошлия в Анхиало флот, той поставил срещу крепостта, а на конницата  нареди да излязат без предпазливост. Междувременно войската като овце се втурна да събира трева. Българските разузнавачи видели безпорядъка в римската конница и като зверове нападнали римското стадо и взели в плен коне и оръжие без да броим убитите. Юстиниан се укрил в крепостта с другите останали за три дни затворил вратите. Но виждайки настоятелността на българите сам първи прерязал сухожилията на коня си и накарал и другите да го сторят. После вместо да вземат трофеи държейки оръжие до стените, през нощта се качили на корабите и тайно тплували и със срам се завърнали в града.

Така Теофан описва случилото се в 707 г.

 

                Юстиниан е бил изключително упорит в желанието си да уязви Тервел и да подрони българския авторитет. Ще напомня за тези които , не са склонни да четат хронологиите, че тук се използва думата полемос – гражданска война. Тоест Теофан описва вътрешно имперска дрязга , война в рамките на една държава. Тоест българите искат Константинопол да си плаща за охраната на северните граници, а Юстиниан иска да мине тънко.

                За 711-2 е записал

Българите тайно минавайки  Филеа  _(Дн. Деркос  северната част на Анастасиевата стена) втурнали се в теснините и предизвикали голямо  кръвопролитие, стигнали до самия град, хващали опитващите се да минат на другия бряг, и знаменитите сватби и великолепни пиршества с разни сребра и други посуди, стигнали до Златни Врата (западната порта на града). Пленили цяла Тракия и без всякакви загуби се върнали с неизброими стада.

Един малко познат епизод от историята. Българите отново са пред или  в Константинопол, но този път като врагове.  Очевидно Филипик, не се разбрал с Тервел и виждаме един конфликт за плячка.

 

Още по интересен е записа за 718 г

Арабите са пред стените  на града вече цяла година. Подвоза на Константинопол е осигурен през черно море , а арабите гладуват, но не свалят сухоземната обсада. Интересно, че този геополитически конфликт е описан с няколко изречения. Ето последните от тях.

Когато започна великия глад сред арабите, те изяждали всяка мърша и конете, и магаретата, и камилите. Казваха даже, че са яли труповете на хората и собствените си л.  , след като ги заквасвали. Достигна ги и мор и огромно множество погина от него. Против тях се изправиха и българите и както казват хора, знаещи истината, 22000 от тях бяха убити. |Много бедствия претърпяха те в това време и от опит узнаха, че този град  е защитен от Бог и Пресвета Богородица  Божията майка, като  християнското царство, и няма съвършено изоставяне на Бога за онези, които го призовават в истината, въпреки че ни наказва понякога за нашите грехове.

                Най-голямото изпитание за почти 1000 години за Великия град е предотвратено от българите, и при Теофан за това са използвани няколко изречения.  За такива случаи се използва думата незачитане или може би неблагодарност.

По любопитно е да видим кой е владетеля на българите.

Навсякъде се твърди, че се е случило при Тервел.  Теофан, не споменава кой е пратил българите. Същевременно за тогавашния договор се споменава Комерсий.

Прегледах старателно и датирането на Именника от Танев-Манев. В него се описва твирем (Вероятно Комерсий ) от 707-713 и Севар 713-729 г.

Цялата концепция на това датиране е, че се посочват годината на възкачване на власт , като не се изключва съвладетелската институция.  Тоест възможно е властта през 718 да е упражнявана едновременно он Тервел, Комерсий и Севар. Естествено документите се изготвят от името на Тервел, докато е бил жив.

За жалост, няма достатъчно документи за това време и има хора, които използват и |Джагфар тарихи. 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - ПОЗДРАВИ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА!
18.10.2020 16:25
ПОЗДРАВИ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457621
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031