Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2020 21:56 - Исперих (Батой) и истината за Охрид
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 1590 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По Теофан Изповедник най-достоверния източник.

The Chronicle of Theophanes Confessor Byzantine and Near Eastern History AD 284-813 Translated with Introduction and Commentary by CYRI L MANG O and ROGE R SCOT T

В тази година 688 Юстианиан имаше поход срещу Склавиния и България ; Срещна се с българите и ги прогони. Минавайки до Солун плени голямо множество от славяни , и със силата на на оръжията, като тези които се предаваха ги пресели в Опсикион зад Абидос (северозападна анатолия до дарданелите, Абидос е в Азия на дарданелитесрещу Сестус), но на обратния път бе прихванат от българите в тесни проходи с големи загуби на войска, с много ранени и едва сам успя да избяга.

След  като Юстиниан заема престола на баща си решава да се отърве от плащанията към българите като ги удари в слабото място днешна южна Македония.

 Да припомня, че Паисий пише следното.

В 678 г. се вдигнал отново силният и благополучен крал Батоя, тръгнал с голяма сила към Цариград във времето на шестия събор, и направил цар Константина свой данъкоплатец ца много време. Взел от гърците цялата Охридска земя и поставил в Охрид кралския престол и българска крепост. Крал Батоя бил славен в сраженията и страшен за околните кралства. Както казахме, много време двама римски царе му давали данък.

В лято господне 678 цар бил Константин Погонит, във времето на шестия събор. Българският народ се засилил и възмогнал много. В това време се вдигнал българският крал Батоя, силен и страшен за гърците. Летописецът Теофан говори: „Когато, прочее, българите дойдоха срещу кесаря с голяма сила, той пожела да се помири и обеща да им дава данък всяка година, ако и това да беше голям срам за римското царство. Голямо чудо било да се чуе как тоя римски цар взимал данък и от турците, а и от други околни царства, но от тоя страшен народ бил победен и давал данък на крал Батоя.“ И подред именува в историята всички български царе, които са царували след него, но ония, които изпърво са били крале, не са всички вписани в летописа.

Крал Батоя (Исперих) отново имал голяма война с цар Юстиниан, Константинов син. Най-напред гърците победили, взели от България Илирик и го разорили целия, а когато цар Юстиниан се върнал, българите го обсадили в едни тесни места и съвършено разбили гръцката войска, та царят едва избягал с дружина в Цариград. Така и той отново обещал да дава данък на цар Батоя. След това Юстиниан имал война с арапите, но и от тях бил победен. На другата година пак събрал нова войска, нападнал България и разорил две местности, наричан Мизии, които неговия баща бил дал на българите, за да има мир с България. Но когато се връщал с много плячка в Тракия, българите го нападнали и разбили гръцката войска. Царят се върнал назад и така с молба сключил мир с българите. След тоя мир българския крал Батоя умрял. Като си сътворил незабравима памет, той направил свои данъкоплатци римските и гръцки кесари Константин, Ираклиев син, и Юстиниан II. При своята смърт крал Батоя имал голяма жалост, че не умрял във война. Каел се и говорил: „Велика съдбо и нуждо, защо не ми даде още малко живот, за да умра юнашки на война с меч в ръцете си?“

Дали Паисий е бил прост монах всеки може да провери по тези редове.

Ако четем историците „правилно” Охрид става български при Маламир.

За мене достоверен е Паисий, писал преди вехтите книги да бъдат скрити от Санкт Петербург Вие на и Лондон.




Гласувай:
5



1. shtaparov - Toва за Охрид е вярно, понеже цялата ...
12.07.2020 05:05
Toва за Охрид е вярно,понеже цялата история свързана с него се потвърждава от "Именника". Аспарух загинал в 695 г.,а в 700-та г. Тервел станал християнин. През 716 г. той се замонашил и постъпил в основания от него манастир в Охрид,но на следната година големият му син върнал езичеството. Тогава Тервел напуска манастира както са описали Паисий и Спиридон,сяда отново на трона,сваля големия си син (Кормесий I Требелан) и назначава за свой наследник по-малкия (Севар Мойсей),а по-късно (724 г.) се връща в манастира в Охрид,където остава до края на живота си. След смъртта си е канонизиран за светец под името св. Тривелий Теоктист,а неговите мощи се пазели в Охрид до началото на XIX век,след което по неизвестни причини следите им се губят.
цитирай
2. bulgares - Да се приема Паисий (1722-1773) ...
13.07.2020 13:43
Да се приема Паисий (1722-1773) като първоизточник и че това което е написал е чиста истина е крайно неразумно за неща случили се над 1000 години преди това. Той може само да потвърждава неща до които сме стигнали чрез други източници.

Как стигна до извода, че Теофан (758-817) е най-надежден? Той пише за тези неща 100 години след това? Разбираш ли какво са 100 години за онова време. И в оригиналите на Теофан няма никакви славяни тъй като славяните са измислени чак през 17-ти век. Теофан е пълен със собствени противоречия и такива с другите летописци, но е най-удобния за Панславинизма.

Започни да четеш историята ни от Комес Марцелин (починал 534) - съвременник на събитията, описващ ги без една противоречива дума, във вестникарски стил и веднага ще ти светне кога и къде е започнала да се образува България - след смъртта на Атила, по днешните ни земи и в посока Панония, дори и североизточна Италия, но не и на североизток.
цитирай
3. shtaparov - Твърденията на Паисий ги има и в З...
21.07.2020 03:58
Твърденията на Паисий ги има и в Зографската история а още проф. Москов е установил,че той е ползвал неизвестни за нас исторически извори. Български апокриф от XI в. косвено потвърждава Паисиевите думи понеже казва,че Тервел е имал двама сина- факт,който Паисий споменава в тясна връзка с точно тези събития. Блазиус Клайнер също ги потвърждава като казва,че Българите се покръстили по времето на Тервел а по-късно се върнали към езичеството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457466
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031