Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2020 10:55 - Историците и Първото Царство -2
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 868 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Нека да припомня, че на Печатите на Симеон след  913 пише Василевс ромеон – Император на римляните. Ще пропусна тезата на официалните историци , които го титулуват български цар. Отново ще напомня , че а старобългарския няма думата цар. Използваната дума е цесарь. За произхода на тази дума не е нужно обяснение. Произхода и от Цезар и латински е ясен  превода също. Смисъла и трябва да се търси а механизма на управление на Римската империя въведен от Диоклециан и наречен Тетрархия.  Василевс очевидно съответства на Август, а не на цесарь.

                Източно римската визия за света не може да се примири с това да има друг василевс освен Константинополския.  Огромния пробив в тази концепция направен от Симеон не може да бъде приет по никакъв начин.  Смъртта му през  927 дава възможност на Константинопол  да пробие тезата , че римския император може да се провъзгласи и архонта на българите.

                Петър не е достойния наследник на Симеон.  Достатъчно е да погледнем печатите му. Те изцяло следват Константинополската политика.  Василевси Петър и Ирина, Василевс  на българите Петър след 945 , деспот и след  963 цесарь  на българите.  

Като гледаме печатите имаме чувството, че Петър не знае какъв е.  Бунтовете на братята му със сигурност са инспирирани от Константинопол. 

Според историците след  сватбата на Петър с Ирини , той променя владетелската концепция завещана от Симеон. От римски император да слезеш до ниво Василевс на българите, не би било възможно да се случи при Симеон. Да има българска Патриаршия призната през същата 927 (дали да вярваме на историците) е твърде малка отстъпка за отказа от имперската титла. И логично при такива отстъпки да завърши като  жертва на руския княз Светослав.

Ако трябва да използваме геополитическа терминология,  Петър допуска на българска територия да се водят военни спорове между руси и ромеи.  При такава политика, ще получиш такива резултати. В титулатурата на Петър не виждаме и формулата от бога владетел.  Симеон не би допуснал такива отстъпки на Константинопол.  През това време южния съсед укрепва военно и икономически и предявява военни претенции. 

Логичния завършек е свалянето на императорската корона от главата на Борис в Константинопол. В продължение на 45 г политиката на Константинопол е чакала този успех. 




Гласувай:
2



1. shtaparov - И все пак Борис II царува до 977 г. Той ...
11.07.2020 09:21
И все пак Борис II царува до 977 г. Той е пленен от нашествениците в 971 г. и според тях е "свален" но според Българите не е,понеже по Българския закон той продължава да е цар! Българският закон не признава "византийското" своеволие от 971 г.- Борис не е свален от Българи при спазване на Българския закон което означава,че неговото "сваляне" в Цариград е незаконно! Затова,ако бе останал жив след 977 г.,той щеше да продължи да си царува без нова коронация,понеже царската му канцелария не е била унищожена,а за нея той е легитимния цар и тя продължила да издава царски документи с неговото име до смъртта му! Същото се отнася за Роман- той е пленен от ромейски злодеи в 991 г.,но останал на трона до 997 г. и Българите си назначават нов цар едва когато Роман умира! Подобна била ситуацията с Балдуин- той не е свален с неговото пленяване от Калоян,а чак след смъртта му е назначен нов латински император!
цитирай
2. zdravgr - Поздрави shtaparov
11.07.2020 11:59
на и Скопие му беше предадено от Роман, сина на цесаръ Петър. Тамо му беше дал цесаръ Самуил да владее. Защото Блъгаре цесарство имаха до Охрида и до Драча и по-далеч. Това е извадка от Манасиевата хроника. Не пише Роман да е цар. А цесарь Самуил му е дал да владее Скопие. Изобщо това с царуването на Роман е измишльотина на Златарски. Няма как двореца в Търново да не е знаел кой кога е бил цар. Естествено историците твърдят, че знаят повече от двореца...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 460278
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930