Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2020 20:42 - България и българи през IV и V век
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 3319 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 От къде е тръгнал св. Никита и с кого  е отишъл Виталиан.

Първо да напиша , че освен че са се движили в различни посоки по отношение на България  ги дели един век.

 В Живота на бащите Heribert Rosweyde пише , че Никита Ремесиански през 397 тръгва от България. (Ремесиана е Бела Паланка). През това време българите съвсем очевидно още не са слезли от Хиндукуш и техния „хан” не е изсушил конско месо пад седлото на коня си.

За тези които не вярват на тезата за Никита Ремесиански (Ремесиана заедно с Сердика е в средиземна Дакия) ще припомня написаната в Търново Манасиева хроника в която на среднобългарски пише :  При Цар Анастасий (491-518) българите започнаха да заемат тази земя, дойдоха при Видин и започнаха да заемат долната земя Охридска и след това тази земя цялата. От изхода на българите досега има 870 г. (писано 1345 г)

Обърнете внимание, че ако българите идват от Хиндукуш би трябвало да навлязат през Малка Скития, а не през Видин. За мен е очевидно, че това са българите от Тиса (засвидетелствани от по-късните сблъсъци с аварите). За да заемеш нечия земя ти трябва или разрешението на собственика или родственото право. Тоест да помогнеш на роднините населяващи тази земя. По времето на Анастасий империята е достатъчно силна така, че и двата варианта са възможни. Живелия през 9 век Анастасий Библиотекар(един от най-осведомените хора на този век) твърди с основание, че е приложено родственото право.

Края на управлението на Анастасий е време на остри религиозни сблъсъци между българското и гръцкото верую, тоест между единосъщността на Христос с бог и подобносъщността. Тези сблъсъци достигат невероятна висота с това, че привържениците на българското верую са затваряни и преследвани.

 

Тъста на Виталиан патриарха на Константинопол Македоний II e хвърлен в тъмница заедно с други митрополити защитаващи българския символ на вярата. Това провокира българите да застанат зад Виталиан по време на бунта. Да припомня че Виталиан е командващ тракийските войски. 

Тук поставям руския превод на Теофан.

http://www.vostlit.info/Texts/rus2/Feofan/text5.phtml?id=10312

 

л. м. 6006, р. х. 506.

Первый год епископства Ормизды в Риме

В сем году Виталиан, занявши всю Фракию, Скифию и Мизию, со множеством Гуннов и Булгар покорил Анхиал и Одиссополь, равно как поразил Кирилла, военачальника Фракийского и, опустошая все, дошел до самого Константинополя; здесь, щадя этот город, остановился в Сосфении. Анастасий, как только узнал об этом, послал к нему сенаторов просить мира. Он дал клятву вместе с сенатом, что возвратит епископов, заточенных в Ираклию Фракийскую. Но Виталиан требовал еще сверх того, чтобы в том же поклялись и все начальники военных школ, а Македоний и Флавиан, несправедливо изгнанные, получили бы обратно престолы свои, равно и все прочие епископы; наконец, чтобы созван был собор в присутствии папы Римского и всех епископов, на котором были бы разобраны общим судом все обиды, нанесенные Православным. Царь, сенат, прочие начальники и весь народ присягнули и подтвердили быть по сему, после чего мир заключен а Виталиан возвратился домой. При этом патриций Секундиан, зять Анастасия по сестре, а отец Ипатия, пал к ногам Виталиана и [126] упросил его со многими слезами возвратить ему сына, заключенного в Мизии. 

И така Виталиан заемайки цяла Тракия , скития и Мизия с българи и хуни.

Ако защитаваш българското верую и водиш българи , най-близкия извод е че си българин.

Като чета Теофан , чийто хронограф е най-точния си мисля за онези историци, които четат китайските хроники и се чудят кой китайски йероглиф описва най-точно българите.

Е УСПЕХ ГОСПОДА!!!!

 




Гласувай:
4



1. barin - Здравей, zdravgr. За Виталиан имам ...
10.07.2020 21:21
Здравей, zdravgr. За Виталиан имам тема, но не сред най-добрите. В бунта има българско участие. В края съм на същото мнение, че Теофан Изповедник пише добре и от гърците, писали за България на него имам най-голямо доверие. Моята тема за написаното от Теофан си я харесвам. Мисля, че си я чел, защото забелязвам, че четеш почти всяка нова тема, която пусна.
Поздрави!
цитирай
2. zdravgr - Здравей barin
10.07.2020 22:14
В една от хронографиите е написано, че след стълкновение във Варна, не Одесос а Варна Виталиан се оттеглил в провинция България...
цитирай
3. dobrodan - Изведнъж всички се много разбързахте :),
10.07.2020 23:10
търпение му е майката в случая. Далеч отпреди Аспарух сме тука...обаче има тънкости :). Изтокът не е проста работа, никак.
Тая, новата книга..... и моите представи разбива. Ще стане и тя.
цитирай
4. bulgares - Това ли пише точно в оригинала?
11.07.2020 13:37
"от България"? Защото на мене не ми е известно в никой летопис да има думата "българи" преди 480г, което е в края на 5-ти век, след смъртта на Атила. Та ако разполагаш с този така малко известен факт, дай го в оригинал, аз пък и много историци по света може би ще трябва да си сменим из основи разбиранията.

Освен това, съвсем нормално е българите да дойдат през Видин, тъй като те са били както по днешните ни земи, така и на северозапад. На североизток, до Фанагория не е имало никакви българи и никаква Стара Велика България с някакъв Кубрат и петима сина и то през 7-ми век, когато още два века преди това българите са се заселили в днешните ни земи от северозапад, а не от североизток и са започнали войни с Анастасий.
цитирай
5. dobrodan - Има, има. Ще ти дам на руски едно-две изречения, да видим
11.07.2020 15:26
как ще ги прецениш.
"Впервые русы упоминаются, вероятно, в письменных источниках
на рубеже III – IV веков Мефодием Патарским (ум. 312г.) в его перечне
тюркскоязычных народов Прикамья и Поволжья: «Магог от сего суть вси языци иж живут на полунощи. Козари, руси, объри, болгари и ини
вси. (см. Описан. слав. рукоп. Моск. Синод. библ., отд.V, стр.31)».

Методий Патарский, умрял в 312-та година, изброява тюркскоезични народи.
А това пък ще ти е полезно при изучаването на историята на Волжка България, която според теб не е съществувала.

"О близком соседстве булгар и
русов писал аль-Бахри в своей «Книге видов земли»: «Внешний Булгар
есть небольшой город, не имеющий многих селений. Известен же он потому, что служит складочным местом (или гаванью) этих государств.
Рус есть народ, соседний с булгарами, между сими последними и
славянами (ас-сакалиба)». Здесь Внешний Булгар – это не столица
Волжской Булгарии, а совсм друой город: «Важное значение, особенно в
экономической жизни страны, имел город, расположенный в районе
слияния Камы с Волгой и называвшийся в X в. Внешним Булгаром,
позднее городом царя Ибрагима (Бряхимов, или Брягов русских
летописей)». В сообщении аль-Бахри примечательными являются
слова о том, что этот город «служит складочным местом (или гаванью)
этих государств».

Как го каза, историк си бил, значи? Ако не можеш да го прочетеш, ще ти го преведа, аз съм само преводач, не съм историк :):):). Ако се затрудняваш кой град е Външен Булгар, също мога да съм ти полезен.

Продължавай да се правиш на малоумен, много яко ти се получава, булгарес. Скоро ще ви трябва средство за запичане, на теб и още няколко велики историка.
Ако ти кажа, че точно този, който най-много бива оплюван като историк в тая платформа, е най-близо до истината дотук?

цитирай
6. bulgares - ти знаеш ли какво
11.07.2020 15:46
е оригинален летопис и историческо доказателство бе? Задръстил коментарите с някакви руски и панславянски измислици, които нямат нищо общо с тези векове. И шял да ми ги превежда от руски. 4-7 век такъв език въобще не е съществувал, а до края на 17-ти век в Москва в църквите и висшето общество се е говорело на български. Той бил намерил "доказателства" на руски от 4-ти век.
цитирай
7. dobrodan - Аз знам, въпросът е ти дали знаеш?
11.07.2020 16:24
Явно не. В момента ви варя компот от дренки :).
Да слагам ли захар, индрише, как ще го обичате?
Вземи прочети кой е въпросният Методий Патарски.
Да не би да четеш оригиналите на твоите летописи :)? На латински и старогръцки?
Не личи нещо.
цитирай
8. zdravgr - Здравей bulgares
11.07.2020 17:21
Никета Ремесиански тръгва от България 397 , цитат е от Блазиус Клайнер, който е имал достъп до източници от Ватикана. А превода на Теофан е от 1884 и е деклариран. Нека да припомня , че по това време контрола над руските учени все още не е тотален, така че му вярвам, е донякъде.
цитирай
9. bulgares - Здравей zdravgr
12.07.2020 00:43
Думата "България" не съществува през 397г никъде. Точка. Ако някъде се твърди подобно нещо, то това е лъжа и фалшификация.

И хич не си мисли, че през 19-ти век контрола над руските историци не е тотален. Повече от тотален е още от времето когато Петър Първи заповядва да се преведе книгата с измислените славяни на Мавро Орбини по начин по който той иска. И точната дума за това е "Панславинизъм", термин който незнайно защо е слабо познат у нас.
https://en/wiki/Pan-Slavism

Това не е история. Това са малоумни несвързани пропагандни глупости.
Всеки който иска да прави смислени заключения за този период от историята ни може да си изтегли от интернет поне ЛИБИ и ГИБИ, където са дадени дори и оригиналите на гръцки и латински. Какъв е този идиотизъм да взимаме някакви руски панславистки измислици от 15 века след това и да правим заключения от тях?
цитирай
10. shtaparov - Абсолютно си прав- няма китайски ...
12.07.2020 05:21
Абсолютно си прав- няма китайски йероглиф,който да споменава нещо за Българи, Хуни, Жужани или Авари- днешни учени слагат на тезгяха по 4-5 различни версии за реалното и възстановеното четене на въпросните йероглифи и всеки спекулант си подбира тази,която е най-близка до неговите фантазии. Тук излиза налице двойния стандарт на цитираната от вас историческа "школа"- тя "възстановява" някакви "споменати от китайците",а всъщност измислени от нея ПУГУРИ (въпреки че в Китай не познават звука "Р" и го заменят с "Л", "Н" или пропускат) въз основа на буквалното четене ПУ-ГАОЛИ (което няма нищо общо с Българите),а в същото време отказва да приеме възстановеното от западни учени звучене СЪРБИ на йероглифа СЯНБИ и го цитира буквално така,както са го писали китайците!
цитирай
11. dobrodan - За сърбите все си мисля, че си прав, Щапаров,
12.07.2020 09:30
излизат неща, които водят натам, обаче? Откъде тръгват :)?
Сер, Сяр, Серес.... Доста СЕРиозна кандидатура е тази. Интересно е, че са посочени като предци на всички турки (СИРийците) :)!
ТРЯБВА да разбера кога са прихванали славянски език и къде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457515
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031