Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2013 22:30 - Този Цимисхи цесаръ зае Преславъ. доб 18
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 2055 Коментари: 0 Гласове:
1



 Този Цимисхи цесаръ  зае  Преславъ.  И взе всички царски белези (знаци) и самия Борис отведе в Цесаръград, съблече царските (дрехи) му там, и го направи магистър. Ето пък този сан велик в Гръцехъ.

 image

Горната миниатюра от Манасиевата хроника изобразява „приемането” на българската столица от Цимисхи.  Ясно се чете Цимисхи цесаръ пръетъ Преславъ.

 

Всички миниатюри можем да видим на : http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&limit=20&offset=20&redirs=1&profile=default&search=manasses+chronicle

 

….След като отпратил така пратениците, сам той подир тях прехвърлил Хемус с евзони, около пет хиляди пехота и четири хиляди конници, нахлул ненадейно в неприятелска земя и разположил лагера си близо до града Велики Преслав, който бил столица на българите. А на цялата останала част от войската заповядал да го следва бавно с паракимомен Василий. Неочакваното му пристигане ужасило и сковало скитите. А Калокир, причинителят и виновникът за тия беди, който случайно също пребивавал там, не дочакал дори и тръбата, но като научил, че императорът е пристигнал и сам ще ръководи военните действия, измъкнал се тайно от града и избягал в лагера на русите.

…. Междувременно войската, която била с императора, внезапно се явила в равнината пред града и нападнала неприятелите съвсем неочаквано за тях, като заварила извън стените около осем хиляди и петстотин души, които правели военните си упражнения. Те се съпротивлявали известно време, но след това изтощени побягнали. Едните били избити безславно, а другите се спасили в града. Докато ставало това, скитите, които били вътре в града, като научили за неочакваното нападение на ромеите и да схватката им с техните хора, грабнали каквото оръжие им попаднало и излезли на помощ. Ромеите ги пресрещнали и започнали да ги избиват. Затова скитите, като не могли да издържат дори за кратко време ударили на бягство. А понеже конницата на ромейската войска избързала напред и преградила пътя към града, тези, които бягали разпръснато по полето били залавяни и избивани, така че цялата равнина се изпълнила с мъртъвци, а били заловени още по-голям брой пленници. Сфагел, който стоял начело на цялата войска в Преслав (между скитите той бил по чин след Святослав) и който, разбира се, се страхувал за самия град, затворил вратите и ги залостил със затвори. После се изкачил на стената и оттам започнал да отблъсква с всякакви стрели и камъни настъпващите ромеи. Настъпилата нощ прекратила обсадата. Но призори се показал проедър Василий с цялата следваща войска. Императорът се зарадвал много от неговото идване и се закачил на една височина, за да го виждат скитите. А войските се съединили и обкръжили града. След като императорът много подканял скитите да прекратят съпротивата и да не се погубват съвсем, но те не се съгласили да слязат от стената, ромеите изпълнени със справедлив гняв, започнали обсадата: те прогонвали с лъкове неприятелите, които стоели отгоре и опирали стълбите о стените.

… Ромеите пробили обсадата като се качили на стената и така влезли в Преслав.

 

…. Заловен бил с жена си и децата си и царят (василевсът) на българите Борис, който носел още отличията на царската власт, и после бил отведен при императора. Императорът се отнесъл човеколюбиво с него назовавайки го цар (василевс) на българите, и на всички пленени българи разрешил да отидат безпрепятствено и свободно където искат. Той казвал, че не бил дошъл, за да пороби българите, а напротив, за да ги освободи. Признавал за врагове само русите и се държал с тях като с неприятели.

 

…. По-храбрите от скитите, на брой 8000 завзели едно укрепление във вътрешността на дворците в столицата ….

…. Императорът лесно разпръснал това смущение, като взел оръжието и тръгнал пеш пред другите. Щом видели това, войниците дкупом грабнали оръжието и се втурнали, като всеки бързал да изпревари императора, и с бойни викове и боен зов се нахвърлили срещу крепостта. Но понеже русите храбро удържали обсадата, те запалили огън на много места и така надвили съпротивляващите се. И наистина (русите), като не могли да устоят на силата на огъня и на ромейската войска, започнали поотделно да се хвърлят от стените и да бягат. Мнозина загинали в огъня, други били погубени, каго се спущали, а останалите били избити с меч или били взети пленници.   

 

…. Града бил преименован на Йоанопол и след Възкресение императорът потеглил за Дристра.

…. След обсадата на Дристра и прогонването на Святослав от България Йоан Цимисхи се връща в Константинопол.

…. Архиереят на столицата заедно със синода и всички първенци с венци го приветствали с бойни и победни песни. Те водели и разкошно украсена колесница, впрегната в четири бели коня, в която искали да качат императора и да го поведат триумфално. Но той не искал да проявява никаква гордост и се държал скромно. Приел поднесените му венци и преминал в триумф на бял кон, а колесницата наредил да върви пред него, след като в нея били поставени одеянията на българския василевс и отгоре икона на божията майка като защитница на града. Много приветстван, той стигнал до така наречения форум и там като отдал благодарности за победата на богомайката и на сина и, пред погледа на гражданите свалил от Борис знаците на българския василевс, а именно: златна корона, тиара, изтъкана от висос (тъкан от фин индийски лен) и червени обунки. Оттам той се отправил към великата църква, където принесъл богу в дар българската корона, а Борис въвел в сан магистър.   

 

 Тук може да прочетем Скилица.

http://www.promacedonia.org/gibi/6/gal/6_259.html

 

Книгата на Чертков за манасиевата хроника може да прочетем и тук. 115 стр.

 

http://books.google.bg/books?id=fjkFAAAAQAAJ&dq=%D0%A8%D0%B5%D0%B2%D1%8B%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A+%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9&pg=PP5&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 457510
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031