Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2013 21:23 - С този цесарь Лъв, Крум отново се би в Тракия
Автор: zdravgr Категория: История   
Прочетен: 1180 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

С този цесарь Лъв, Крум отново се би в Тракия и отначало българите победиха. Когато българите невнимателно гонеха гърците, тези се обърнаха и ги разбиха, та без малко и сам Крум щеше да бъде заловен, тъй като конят му падна под него.

 

На 11 юли, 6 индиктион, във втория ден на седмицата, сутринта бе венчан (за царството) Лъв от патриарха Никифор на високото място във великата църква. И заповяда да охраняват ден и нощ градските стени, сам беше навсякъде, всички ободряваше и съветваше да са благонадеждни, защото Господ скоро ще сътвори чудеса със застъпничеството на пречистата Богородица и всички светии и няма да допусне да се срамуваме за нашите беззакония.

Крум този нов Сенахерим (асирийски зар обсаждал Йерусалим по времето на Езекия), възгордян от победата си, като оставил брат си с войската да обсажда Адрианопол, на шестия ден от възкачването на Лъв, пристъпил със сила и с коне към царстващия град обикалял го и пред стените от Влахерна до Златни врата разполагайки войските си, извършил своите скверни, демонски жертвоприношения на поляната пред Златни Врата  пред морето. И помолил цесаря да забие своето копие в тези врати, но цесаря не се съгласил и Крум се върнал в шатрата си.

Удивен от градските стени и от устройството на войската на цесаря, той видял невъзможността да обсади града и започнал преговори, като отначало се стараел да узнае мнението на жителите.

Цесарь, възползвайки се от случая, искал да го убие с копие; но заради многото наши беззакония, той не го привел в изпълнение заради неспособността на тези на които било възложено това дело.  

Те макар и да го ударили, не му причинили смъртоносен удар, и този злодей изпаднал в още по-голям гняв изпратил отряд в Свети Мамант, изгорил двореца и като натоварил на колесници медния лъв със списъците и Идрийския дракон и изящен мрамор, и завръщайки се с тази плячка, обсадил Адрианопол и го превзел.

http://fictionbook.ru/author/feofan_ispovednik/hronografiya/read_online.html?page=35

 

 

Тук искам да отбележа нещо много важно Свети мамант се намира вътре в Цесарьград по близо до днешната Белград Капиши и малко по-далеч от Златни врата. Това може да се види на тази карта.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Byzantine_Constantinople_eng.png

 

Свети Мамант (St. Mamas) се е намирал в кв Тритон и в близост е имало императорски дворец заедно с частен хиподрум. Не може да се каже откъде е влязъл Крум да ли през Златни врата и или през Ксилокерка (Белград капиши), но Теофан твърди, че Крум е взел медния лъв от Хиподрума и Идрийския дракон и изящен мрамор. Вероятно се касае за Хиподрума близо до двореца в Св. Мамант. Иначе казано българската войска е разграбила Константинополския квартал Третон намиращ се между Златни Врата и Константиновата Стена. Не ми е известно дали константиновата стена е била действаща по времето на Крум. Тоест не е ясно дали Крум е можел да плячкоса и центъра на Константинпол. За мен вероятната хипотеза е, че войските на княз Крум са плячкосали само тази част от града и че имперската армия е наблюдавала тези събития от стените на Константин които са на около километър от св. Мамант.

Тази теза е добре защитена от Боцмана, като само търпи забележка, че той е означил кв. Тритон вътре зад Константиновата стена, а на цитираната по-горе карта е между Константиновите и Теодосиевите стени (външните стени на Константинопол по времето на Крум).

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxwcm9pc2hvZGFuYWJ1bGdhcml0ZXxneDo2N2ZiODQ1OGJhN2Q5OGI1

 

При Теофан.

http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_289.html

 

При Зонара описанието е

 

Когато българите плячкосвали Тракия Лъв изпратил пратеници при техния вожд за да преговарят за мир. А той възгордян от неотдавнашната победа (при Версиникия), не приел пратениците за преговорите. И тъй императорът потеглил на поход срещу него и отново победата се усмихнала на варварите и след като ромеите се впуснали да бягат, варварите започнали да ги преследват отзад и презирайки (войската им), не ги преследвали в ред и в добър строй, но разпръснати на различни страни. Когато императорът съгледал това (защото той стоял на една височина), ободрил с насърчително слово намиращите се около него и ги изпратил на бой срещу варварите с повишен дух. Внезапният обрат всял панически страх между варварите и мнозина били избити и голямо множество паднали  в плен.   Насмалко самият Крум, който бил ранен и паднал от коня си, щял да бъде убит, обаче неговите хора го заобиколили с щитовете си, качили го на друг кон и така успял да избяга. След това императорът победоносно се завърнал в столицата, водейки голяма плячка, и наскоро след това започнал борба срещу свещените икони.

 

http://www.promacedonia.org/gibi/7/gal/7_166.html

 

Преди почти 200 г Чертков описва събитията така:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxydW5paXN0b3JpYWlpfGd4OjI3MmI1ZGQ1YWNkYjgzOGQ

 

Крум заповядал да изкопаят ров от Златния рог до Пропонтида и да го оградят с кули. Българите опустошили всички околности но Цариград и предводителя им поискал ежегоден данък; известна бройка девици, множество подаръци и разрешение да забие копието си в Златни врата. Императорът отговорил, че е нужно специално съвещание, на което да се изпратят пратеници от двете страни без оръжие. Назначили време и място. През нощта, преди деня на съвещанието, Лъв заповядъл на трима свои войни, въоръжени с лъкове и стрели тайно да се настанят в къща до Влахернските врати, където било уговорено да дойдат упълномощените. На тези войни било заповядано да убият Крум, по знак даден от стените на града. Българският княз, съгласно уговорката, бил сред упълномощените, седнал на земята и съвещанието започнало. Знакът бил подаден и Крум като го видял скочил на коня и се отправил към своя стан. Гърците от засадата преследвали българския княз и му нанесли няколко несмъртоносни рани. Българите отговорили на вероломството като запалили околностите на Цесарьграда и изравнили със земята всички здания.

    Тъй като са известни събитията между възкачването на Лъв – 11 юли 813 и смъртта на Крум на 13 април 814 няма как събитието от второто изречение да се е случило по времето на Крум. По вероятно е да при неговите наследници.

 

И още веднъж да отбележа дори в писанията на отявления славянофил Чертков няма никакви ханове, Омуртаг е Муртагон (както е в изворите) и разбира се няма Тома Славянина.

 

 




Гласувай:
2



1. andorey - Дали някой ден при разкопките н П...
10.10.2013 10:28
Дали някой ден при разкопките н Плиска ще намерим медният лъв и идрийския дракон? Или отдавна са били претопени ... : )
цитирай
2. zdravgr - Не са претопени
10.10.2013 11:20
Братята роми са по нашите земи след 12 век. Сигурно по времето на ивайло са направили от лъва казан за ракия. Може да се предположи, че ракията се употребява след 12 век също...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravgr
Категория: История
Прочетен: 461746
Постинги: 199
Коментари: 442
Гласове: 911
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930