Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2017 08:56 - Произход на българите
Автор: bulgars Категория: История   
Прочетен: 2455 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Произходът на прабългарите все още се счита за неизяснен от науката. Две от водещите хипотези за техният произход са тюркската и иранската теории. И двете хипотези са подкрепени предимно от лингвистични данни и не може да се считат за пълни. От езика на прабългарите са останали само няколко имена и няколко термина. На такава ограничена база да се твърди, че те са били тюркски или ирански племена е твърде наивно и ненаучно.  Това което знаем със сигурност за тях е, че обитават степите западно от Волга около средата на четвърти век и, че навлизат в Европа заедно с хуните. Едно от първите писмени споменавания за тях е Анонимният Римски Хронограф от 354 година, но има данни че прабългарски племена са обитавали степите източно от река Дон още през трети век. Около 370 година група номадни племена, наречена хуни, се появяват от изток и нахлуват в източна Европа, като очевидно прабългарите се присъединяват към тях. Хуните бързо построяват голяма империя простираща се от Унгария до Волга, а на север чак до Балтийско море. Българите играят важна роля в хунският съюз като има данни, че по това време българи са воювали с лангобардите. Хунската империя дистига връх под ръководството на Атила когото римляните наричат Бич Божи. Внезапната смърт на Атила и последвалата борба за власт между синовете му, които са победени в битката при Недао (все още неидентифицирана река в Унгария) слагат край на хунската империя. Малко по късно, както ни разказва готският историк Йорданес, хуните и българите се оттеглят на територията на днешна Украйна където се реорганизират в по-малки мащаби. Хуните не изчезват след 460г. както често се твърди, но по скоро вече са наричани с техните племенни имeна: утигури, кутригури оногури, сабири, българи (за част от тези племена) и други.

От тези племена като български със сигурност може да идентифицираме утигурите и оногурите, които впоследствие са наричани с общото име уногондури. Кутригурите обаче се оказва че са хуни въпреки популярното мнение, че са българи. От разказите на римските и гръцките историци ясно личи, че хуните са съставени от две групи хора: хуни и масагети. Например Йероним Блажени ни разказва за хунският поход в Сирия и Армения от 395-396г. че "пълчища хуни и ужасните масагети изпълниха цялата земя с кланета". Маенчен-Хелфен също отбелязва в своята моногрфафия, че не масагетите а хуните са тези които нападат аланите и готите. Съвременните учени считат, че хуните са съставени от две групи племена с различен етничен произход, като управляващата група е свързана с хунну (монголоидните хуни). Защо масагети обаче е името на другата група е неясно и много учени считат, че масагетите от времето на Херодот не изчезват, а просто са наричани вече с друго име - юеджи или по скоро големи юеджи. Имаме идентификацията: гети-> масагети-> юеджи-> (хуни) утигури. Пулейбланк идентифицира утигурите като едно от племената на юеджите. Идентификацията е подкрепяна от руският учен Ю.Зуев като според тях утигурите на Менандер са Ути и думата ути е била истинският прототип на транскрипцията на името юеджи: Uechji < ngiwat-tie < uti. Хуните, българите и юеджите споделят общи погребални практики като плитки погребални ями, ями с ниши и северна ориентация на гробовете. Множеството проучвания върху произхода на прабългарите водят до определен район в централна Азия - средното и долното течение на Сърдъря. През втората половина на 2-ри век сарматската култура по долното течение на волга претърпява значителни изменения и се появяват характеристики нетипични за предходният период: изкуствена черепна деформация, северна ориентация гробовете, плитки погребални ями и погребални ями с ниши. Юеджите са практикували и изкуствена черепна деформация от кръгов тип също като прабългарите и хуните. 

Кутригурите от византийските източници се идентифицират с Кидар българите от арменските източници които от своя страна Дейвид Маршал Ланг идентифицира с кидаритите. Кидаритите които се появяват в Казахстан и Бактрия в средата на 4-ти век призхождат от малките юеджи които остават в северен Китай и са включени в състава на конфедерацията хунну под името дзие. Те са изобразявани на монетите като ездачи яздещи наобратно и са наричани също така червени хуни. Китайското име на кидаритите е Жи-Дуло.

Прабългарският род Дуло има хунски произход и всички сериозни изследователи считат че първите две имена от именика на българските ханове са всъщност Атила и неговият трети син Ернах, който е наричан Ирник в именика.

Иточник на тази информация е сайта (където историята е подкрепена с академични източници):

http://hunnobulgars.blogspot.bg/2016/10/origin-bulgars.html 




Гласувай:
2




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgars
Категория: История
Прочетен: 9614
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031